main logo
687

Eroul care i-a împiedicat pe nazişti să construiască bomba atomică a decedat

Comandatul unei operaţiuni îndrăzneţe, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, menită să stopeze planurile naziştilor de a construi bomba atomică, a murit la vârsta de 99 de ani, anunţă Reuters.

Eroul care i-a împiedicat pe naziști sa facă bomba atomică a decedat

Joachim Rønneberg a luptat în spatele liniilor inamice, în Norvegia ocupată. Iar în 1943, la doar 23 de ani, fără să tragă un singur foc, a aruncat în aer Norsk Hydro. 

Acesta fiind centrul utilizat de Germania nazistă pentru producţia apei grele, un ingredient esenţial în construirea bombei atomice, transmite Știri.md cu referire la Stirileprotv.ro.

Norvegianul fusese recrutat de Serviciul de Operaţiuni Speciale britanice (SOE), care a demarat aşa-numita “Operaţiune Gunnerside”, cu scopul sabotării eforturilor Germaniei de a construi arme nucleare.

Ulterior distrugerii centrului de producţie, Joachim Roenneberg şi echipa lui au făcut un drum lung de câteva sute de kilometri prin zăpadă, până în Suedia. De abia mult mai târziu după încheierea operaţiunii, Joachim Rønneberg a aflat care era, de fapt, obiectivul misiunii sale.

Norvegianul s-a născut în 1919, a fugit în Marea Britanie după ce Germania a ocupat Norvegia, pentru că ulterior să se întoarcă în ţară. Nu însă fără să fi primit pregătire militară din partea britanică.

După război, a devenit reporter de radio, rar vorbind despre reuşitele din timpul războiului. Odată trecut de vârstă de 90 de ani, a ţinut mai multe discursuri şi cursuri cu privire la efectele distructive ale totalitarismului.

“Operaţiunea Gunnerside” a fost subiectul mai multor cărţi, filme şi documentare.

Printre filmele inspirate după operaţiune se număra The Heroes of Telemark din (1965), Kampen om tungtvannet din (1948) sau A Man Called Intrepid (1979).

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării