main logo
449

Erdogan: Vom prelungi starea de urgenţă şi pentru a zecea oară dacă e nevoie

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat, sâmbătă, că starea de urgenţă va fi prelungită în Turcia chiar şi pentru a zecea oară dacă se va considera că este pentru binele ţării, relatează presa turcă.

Erdogan: Vom prelungi starea de urgenţă şi a zecea oară dacă e nevoie

Erdogan a vorbit la o reuniune a Consiliului pentru Relaţii Economice Externe.  

„Împiedică starea de urgenţă lupta pentru democraţie în Turcia? Este o piedică pentru respectarea drepturilor şi libertăţilor? Împiedică doar organizaţiile teroriste, cum sunt PKK, Statul Islamic şi FETO. Noi vom continua această luptă nu doar a şaptea oară, dacă va fi necesar vom prelungi starea de urgenţă a opta oară, dacă va fi necesar a zecea oară, pentru binele ţării”, a spus Erdogan, potrivit Digi24.

Turcia a declarat starea de urgenţă pentru prima dată la 20 iulie 2016, după tentativa de lovitură de stat. De atunci, starea de urgenţă a fost prelungită de şapte ori.

Ankara îl acuză pe clericul islamist Fethullah Gulen, care a fost anterior un aliat apropiat al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, de orchestrarea loviturii de stat eşuate din noaptea de 15-16 iulie 2016, ce a declanşat o campanie guvernamentală de eliminare a aşa-zişilor gulenişti din instituţiile de stat, precum şi presă.

Fethullah Gulen, care locuieşte din 1999 în autoexil din Pennsylvania, neagă toate acuzaţiile. Adepţii săi gestionează o reţea globală de şcoli şi întreprinderi comerciale.

Peste 50.000 de persoane au fost arestate într-o campanie masivă de epurare a presupuşilor oponenţi politici ai regimului Erdogan.

Starea de urgenţă a permis autorităţilor turce să acţioneze neîngrădit pentru a aresta şi a demite zeci de mii de funcţionari publici, academicieni, magistraţi, profesori şi medici, acuzaţi că ar avea legături cu mişcarea clericului Gulen.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării