main logo
299

Emiratele Arabe Unite pledează pentru dezescaladarea tensiunilor din regiune, de care acuză Iranul

Emiratele Arabe Unite vor da dovadă de reţinere după atacurile asupra petrolierelor din largul coastei sale şi se angajează în dezescaladarea unei "situaţii dificile", cauzate de comportamentul iranian din regiune, a declarat miercuri ministrul de stat pentru afaceri externe Anwar Gargash, informează Reuters.

EAU pledează pentru dezescaladarea tensiunilor din regiune

"Ne-am angajat pentru dezescaladare, pentru pace şi stabilitate" a declarat Anwar Gargash."Nu vom interveni în mod prematur", a apreciat şeful diplomaţiei emirateze, conform AFP. Oficialul emiratez a declarat că nu doreşte să facă speculaţii despre cine se află în spatele actelor de sabotaj de duminică din largul emiratului Fujairah asupra a patru nave, dintre care două petroliere saudite, şi a anunţat că rezultatele anchetei în curs vor fi făcute publice în următoarele zile, transmite Ştiri.md cu referire la agerpres.ro.

"Trebuie să punem accentul pe prudenţă şi bună judecată. Este uşor să faci acuzaţii, dar este o situaţie dificilă, există probleme serioase şi printre ele se numără comportamentul Iranului", a spus Gargash, menţionând preocuparea cu privire la rachetele Iranului şi politica sa regională.

"Iranul trebuie să ştie că politica sa trezeşte îngrijorări puternice", a declarat el.

"Am făcut mereu apel la reţinere şi o vom face în continuare. Este în interesul nostru să vedem Iranul acţionând ca un stat normal", a mai afirmat ministrul emiratez.

Iranul s-a distanţat de atacul din largul emiratului Fujairah, unul dintre cele mai mari centre regionale de buncheraj (activitatea de alimentare a navelor) din lume, situat chiar în apropierea Strâmtorii Hormuz.

Agenţiile naţionale de securitate din SUA cred că forţe proiraniene sau care lucrează pentru regimul de la Teheran s-ar fi aflat în spatele incidentului, potrivit unui oficial american.

Gargash a declarat că atacul a avut loc în apele teritoriale ale EAU, însă a refuzat să comenteze dacă autorităţile şi centrul regional de comerţ şi-au întărit securitatea după incident.

Arabia Saudită a împărtăşit preocupările aliatului său sunnit, conform cărora Iranul şiit subminează de multă vreme stabilitatea în regiune, a declarat el, iar angajamentul SUA faţă de aliaţii săi din regiune este "foarte puternic".

"Sancţiunile SUA împotriva Iranului sunt usturătoare şi ustură foarte eficient", a estimat Gargash.

Atacurile de duminică au avut loc pe fondul tensiunii crescute dintre SUA şi Iran, în urma deciziei Washingtonului din această lună de a încerca să reducă la zero exporturile de petrol ale Iranului şi să îşi consolideze prezenţa militară în Golf ca răspuns la ceea ce consideră a fi ameninţări iminente din partea Iranului. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării