main logo
969

Elvețienii au venit cu o soluție pentru salvarea planetei

Specialiștii Universității tehnice din Zurich (ETH Zurich) au calculat că, pentru a salva Terra de efectul devastator al emisiilor de gaze cu efect de seră, ar trebuie sădiți copaci în diferite regiuni ale planetei pe o suprafață totală de 0,9 miliarde de hectare.

Elvețienii au venit cu o soluție pentru salvarea planetei

Oamenii de știință elvețieni au reușit să demonstreze, pentru prima dată, în ce locuri de pe Terra ar trebui efectuate împăduriri și care ar fi efectul benefic al acestei operațiuni, transmite Știri.md cu referire la Dcbusiness.ro

Astfel, s-a calculat că, în actualele condiții climatice, pădurile ar trebui să acopere 4,4 miliarde de hectare, cu 1,8 miliarde mai mult decât suprafața ocupată acum (2,6 miliarde hectare).

S-a stabilit, de asemenea, că pe Pământ există 0,9 miliarde de hectare care, dacă ar fi împădurite, vor putea îndeplini rolul de ”depozit” pentru carbonul extras din atmosferă. 

În același timp, activitatea economică a omului nu ar avea de suferit, adică nu s-ar reduce. 

Când noile păduri vor ajunge la maturitate, ele vor putea cumula 205 miliarde tone de carbon, cam două treimi din cele 300 de miliarde de tone ajunse în atmosferă ca urmare a activităților omului în epoca industrială.

În opinia cercetătorilor elvețieni, cea mai potrivită zonă pentru o acțiune de împădurire de asemenea amploare este Rusia, unde specialiștii de la ETH Zurich au descoperit teritorii potrivite cu o suprafață totală de 151 milioane de hectare. Pe locul doi au fost plasate Statele Unite (103 milioane), urmate de Canada (74,8 milioane), Australia (58 milioane), Brazilia (49,7 milioane) și China (40,2 milioane).

”Studiul nostru și calculele efectuate arată clar că refacerea pădurilor reprezintă cea mai bună dintre toate soluțiile aflate la îndemâna omului pentru a rezolva problemele generate de schimbările climatice”, a declarat unul dintre autorii lucrării de cercetare, profesorul Thomas Crowther. 

Dar, a avertizat el, ”trebuie să ne mișcăm repede, pentru că noile păduri au nevoie de decenii pentru a crește și a ajunge la potențialul necesar”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării