main logo
540

Elicopterul din Minsk prăbuşit în România: A fost deschis un dosar penal

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj care investighează accidentul aviatic din judeţul Maramureş au deschis dosar penal pentru violarea spaţiului aerian român.

Elicopterul din Minsk prăbuşit în România: A fost deschis un dosar penal

În tot acest timp, la Săpânţa, unde s-a prăbuşit elicopterul de fabricaţie rusească, localnicii vorbesc despre contrabandă de ţigări sau spionaj rus. Epava aparatului de zbor va fi ridicată abia mâine, 11 mai, transmite Știri.md cu referire la Adevărul.ro.

Epava elicopterului şi trupul neînsufleţit al pilotului au fost descoperite în pădurea Socea la o altitudine de 750 de metri. 

Ciobanul care a făcut descoperirea era cu oile la păscut şi imediat ce a intrat în pădure a văzut epava aparatului de zbor. Pădurea este situată la aproximativ 15 kilometri de casele localnicilor din Săpânţa.

Inginerul silvic Sandu Griguţă, şeful Districtului Silvic IV Săpânţa, se numără printre oamenii care au ajuns primii la locul unde a fost descoperită epava aparatului de zbor.   

„După cum erau loviţi arborii sus, părea că venea dinspre Baia Mare spre Ucraina. Aşa era după cum erau lovite crengile şi aeronava era în picaj, cu botul în jos. Ori a rămas fără combustibil, ori a fost pe timp de noapte şi nu a apreciat înălţimea. Acestea sunt cele două variante. Acolo e pădure înaltă şi un izvor foarte mare, adânc şi probabil a fost indus în eroare de înălţimea faţă de arbori. Şi s-a agăţat în arbori”, a spus Sandu Griguţă. 

Ipotezele de lucru ale anchetatorilor sunt mai multe. Iniţial, a fost lansată varianta că pilotul ar fi făcut trafic de ţigări, dar localnicii cred că ar putea fi vorba şi despre altceva.   

„Nu putem şti ce făcea ăla în România. Ipotezele sunt ori trafic de ţigări, ori spionaj rus. Altceva nu are ce să fie, dar nu cred că s-a complicat cu traficul de ţigări”, a spus unul dintre localnici.    

Potrivit datelor din anchetă, pilotul era decedat de aproximativ o lună. În pădure, fiind un strat gros de zăpadă, zona nu a fost luată la pas de către localnici, iar când omătul s-a topit, oamenii au făcut descoperirea.    

„E clar că din Belarus nu avea cum să vină cu acest elicopter pentru că nu are rezervor suficient. Pilotul purta geacă de piele, cu guler alb, pantaloni gri. Era cum vedem şi în filmele mai vechi că arată piloţii. Aeronava este interesantă. La formă seamănă cu avionul, dar are elice ca elicopterul. Specialiştii au spus că e fabricaţie veche, rusească”, a spus Sandu Griguţă. 

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj au deschis dosar penal şi fac cercetări cu privire la infracţiunea prevăzută de art 98, alin. 1 rap. la art. 110 din OUG nr. 29/1997 privind Codul aerian civil. 

Este vorba despre „încălcare de către personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu sau neîndeplinirea lor”. 

Potrivit legii, fapta este pedepsită cu închisoare pe viaţă sau de la 15 la 25 de ani, pedeapsa variind în funcţie de urmările accidentului aviatic, de decesul uneia sau al mai multor persoane.   

Epava avionului va fi coborâtă din munţi abia mâine, 11 mai, când la Săpânţa vor ajunge reprezentanţii Centrului de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile. Până atunci, aceasta este păzită 24 din 24 de ore de către jandarmii maramureşeni.   

La începutul lunii ianuarie 2019, premierul Viorica Dăncilă declara că România îndeplineşte condiţiile pentru a intra în spaţiul Schengen şi faptul că acest lucru nu s-a întâmplat este o decizie politică. Astăzi, se ridică o întrebare. Cât de pregătită este România pentru a face acest pas, dacă spaţiul aerian este violat fără ca aparatul de zbor să fie interceptat pe radar?    

Aparatul de zbor a fost găsit de către un cioban într-o pădure din România, dar nu se ştie când şi pentru ce a ajuns elicopterul în România. Potrivit anchetatorilor, elicopterul nu avea însemne, iar pilotul nu a depus niciun plan de zbor, fapt din care rezultă clar că aceasta a violat spaţiul aerian român. 


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării