main logo
437

Economia Turciei a intrat în recesiune tehnică

Turcia, o mare economie emergentă percepută cândva ca o stea în ascensiune de către investitorii internaţionali, a intrat în recesiune tehnică (două trimestre consecutive de scădere) în a doua parte a anului trecut, după ce lira turcească s-a depreciat cu 30% faţă de dolar şi costurile de împrumut au crescut.

Economia Turciei a intrat în recesiune tehnicăEconomia Turciei a intrat în recesiune tehnică

PIB-ul Turciei s-a contractat cu 2,4% în trimestrul patru din 2018, după un declin de 1,6% în precedentele trei luni, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (TurkStat), transmite Știri.md cu referire la agerpres.ro.

Pe ansamblul anului trecut, economia a înregistrat un avans de 2,6%, faţă de o expansiune de 7,4% în 2017. Creşterea din 2018 reprezintă cea mai slabă performanţă din 2009.

Sectorul construcţiilor, care a beneficiat mult timp boom-ul creditării din Turcia, s-a contractat cu 8,7% în trimestrul patru din 2018, în timp ce în industrie s-a înregistrat un declin de 6,4%. Cheltuielile de consum au scăzut cu aproximativ 9%, după ce rata inflaţiei a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani, iar costurile ridicate cu împrumuturile au afectat perspectivele de investiţii.

Anul trecut, lira turcească a pierdut aproximativ 30% din valoare în raport cu dolarul, pe fondul îngrijorărilor cu privire la efectele influenţei preşedintelui Tayyip Erdogan asupra economiei, al apelurilor sale repetate pentru dobânzi mai mici şi al înrăutăţirii relaţiilor cu SUA.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării