14 ianuarie, 11:24
162
0

Echipa OMS a ajuns în Wuhan: Experţii au fost plasați în carantină

14 ianuarie, 11:24
162
0

O echipă de cercetători internaţionali din partea OMS a sosit în oraşul Wuhan, din China, unde a fost detectat prima dată coronavirusul. Experţii vor efectua o investigaţie asupra originilor virusului.

Echipa OMS a ajuns în Wuhan: Experţii au fost plasați în carantină

Echipa formată din zece membri a fost aprobată de către guvernul preşedintelui Xi Jinping, după luni de lupte diplomatice, transmite Știri.md cu referire la Observatornews.ro.

Echipa OMS a ajuns în Wuhan. Oamenii de ştiinţă suspectează că virusul ar fi ajuns la oameni de la lilieci sau alte animale, cel mai probabil în sud-vestul Chinei. Experţii doresc să găsească mai multe detalii legate de originea coronavirusului.

Pe de altă parte, partidul comunist aflat la guvernare spune că virusul a fost detectat prima dată în China, dar a venit probabil din străinătate, posibil pe fructe. Oamenii de ştiinţă resping acest lucru, relatează mediafax.ro, citând AP.

Echipa include experţi din Statele Unite, Australia, Germania, Japonia, Marea Britanie, Rusia, Olanda, Qatar şi Vietnam.

Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat săptămâna aceasta că vor ''face schimb de opinii'' cu oamenii de ştiinţă, dar nu a dat nicio indicaţie dacă li se va permite să adune şi dovezi.

Echipa OMS intră în carantină

Specialiştii care vor studia problema trebuie să stea în carantină timp de două săptămâni, iar mai apoi trebuie să facă un test, pentru a depista dacă există şanse să fie infectaţi. În tot acest timp, ei vor începe să lucreze cu experţii chinezi prin videoconferinţă, pe întreaga durată a izolării.

Iniţial, China a respins cererile pentru o investigaţie internaţională. După ce Australia a solicitat în aprilie o anchetă independentă, Beijingul a ripostat blocând importurile de carne de vită australiană, vin şi alte bunuri.

Motivul invocat de către autorităţile locale pentru a bloca accesul cercetătorilor a fost existenţa anumitor probleme cu vizele celor care trebuiau să ajungă în ţară.

Potrivit agendei publicate de OMS pentru cercetarea originii coronavirusului, nu există planuri pentru a evalua dacă ar fi putut exista o eliberare accidentală a virusului la laboratorul din Wuhan, aşa cum au susţinut unii politicieni.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter