main logo
481

DW: Un scandal de corupţie zdruncină sistemul Orban

Primarul oraşului Györ, din nord-vestul Ungariei, a provocat înaintea alegerilor locale de duminică titluri de o şchioapă în presă printr-o afacere murdară. Scrutinul ar putea deveni un referendum privindu-l pe Orban.

DW: Un scandal de corupţie zdruncină sistemul Orban

În mod normal, alegerile locale au o importanţă scăzută în Ungaria, transmite Știri.md cu referire la dw.com.

În ultimii 10 ani şi fiindcă guvernul condus de Viktor Orbán a retras puternicelor autoadministraţii de odinioară majoritatea prerogativelor, centralizând Ungaria. 

De aceasta dată însă, lucrurile se desfăşoară altfel. 

Niciun alt scrutin local din istoria postcomunistă a Ungariei nu a avut o asemenea putere de simbol cum are cea de duminică (13.10.).

Dintr-un motiv bine întemeiat. Deşi Viktor Orbán guvernează din 2010 la nivel naţional cu o majoritate de două treimi, iar partidul său Fidesz domină copios aproape întreaga ţară, de această dată opoziţia scindată până acum candidează pentru prima dată unită, deşi spectrul ei se întinde de la stânga până la extrema dreaptă. 

La fel şi în Budapesta. Politicianul local de stânga Gergely Karácsony este candidatul unic al opoziţiei şi se află în sondaje la egalitate cu candidatul Fidesz, István Tarlos, actualul primar general al metropolei.

Este într-un fel ultima şansă. Dacă opoziţia va câştiga cu metoda candidatului unic, atunci există speranţe în privinţa înfrângerii, cândva, a puterii zdrobitoare a lui Orban. 

Dacă această metodă va fi perdantă, atunci va însemna sfârşitul configuraţiei actuale a partidelor de opoziţie. Pentru Orbán, în schimb, pierderea puterii locale la Budapesta şi în alte locuri ar fi o lovitură sensibilă cu putere de simbol.

De aceea nu e de mirare că premierul şi formaţiunea sa Fidesz au desfăşurat o campanie murdară şi necinstită, dăunătoare culturii politice a ţării. 

Candidaţii opoziţiei au fost stânjeniţi de forţele de ordine, iar mitingurile lor au fost deranjate de activişti ai Fidesz. Politicieni guvernamentali au inventat minciuni privind planuri ale acestora de a aduce în Ungaria imigranţi în masă. 

Mai mult decât atât, Orbán şi alţi politicieni ai Fidesz au ameninţat direct şi indirect că vor priva oraşe şi comune de mijloace financiare dacă alegerile vor fi câştigate de politicieni ai opoziţiei.

Acum însă, în această campanie a explodat un scandal sexual şi de corupţie avându-l în centru pe unul din cei mai eficienţi primari ai Fidesz. 

Este vorba de Zsolt Borkai, odinioară campion olimpic la gimnastică, astăzi primar al marelui oraş Györ, în care se află unul din cele mai mari centre de producţie ale concernului Audi la nivel mondial, una din cele mai importante companii ale economiei ungare.

Un blogger necunoscut, care şi-a luat pseudonimul de "avocat al diavolului" şi care pretinde că este un avocat din anturajul lui Borkai, publică de câteva zile pe diferite pagini de internet materiale video sexuale despre Borkai şi informaţii despre presupusele sale afaceri de corupţie la Györ. 

Filmele video îl înfăţişează pe Borkai la o orgie pe un iaht pe coasta croată a Adriaticii, făcând sex cu o prostituată. Borkai a admis că filmele sunt autentice, dar neagă unele acuzaţii cum ar fi consumul de droguri. A cerut scuze familiei, dar a respins posibilitatea de a demisiona din funcţia de primar.

Participarea lui Borkai la orgii de acest fel este penibilă, fiindcă în campanie a pretins că este un bun tată de familie care promovează valorile creştine şi tradiţionale ale Fidesz. 

Dar cel mai important este următorul aspect: treptat apar informaţii privind modul în care familia sa şi unii prieteni s-au îmbogăţit aparent masiv.

Bloggerul necunoscut numeşte sistemul "caracatiţa din Györ". El îi acuză pe Borkai şi pe apropiaţii săi că deturnează anual fonduri publice de milioane spre a le depune în conturi off-shore. 

Până astăzi bloggerul nu a prezentat dovezi în acest sens. Dar investigaţiile unor companii media ungare întăresc aceste acuzaţii. 

Astfel, revista economică hvg a prezentat în ediţia de joi informaţii despre o reţea de firme din Luxemburg şi off-shore apropiate lui Borkai. 

Proprietarii şi acţionarii lor ar fi ajuns prin tertipuri în posesia unor bani publici şi a unor fonduri Audi. O figură centrală este prietenul şi avocatul lui Borkai, Zoltán Rákosfalvy, care apare şi el în filmele xxx.

Mass-media ungare mai prezintă dovezi că firme ale soţiei lui Borkai şi ale copiilor săi au beneficiat de numeroase comenzi şi subvenţii din partea administraţiei oraşului Györ. 

Fiul lui Borkai, Ádám, primeşte în plus din partea unei firme care nu efectuează nicio activitate lunar suma de 3000 de euro. Per total, iţele scandalului ajung până în apropiereea guvernului Orban şi a premierului în persoană. 

Unii oameni de afaceri din anturajul lui Borkai sunt şi parteneri ai vicepremierului Zsolt Semjén şi ai ginerelui lui Orban, István Tiborcz.

"Afacerea Borkai demască natura sistemului Orban", conchide hvg. Scandalul s-ar putea transforma într-un referendum privind sistemul Orban. 

Unii politicieni Fidesz l-au criticat deja cu prudenţă pe primarul din Györ. Orban însă s-a învăluit în tăcere. El a explicat la un congres Fidesz de ce: "În politică este nevoie de porunca a 11-a. Aceasta sună aşa: nu spune nimic rău despre camaradul tău din Fidesz."

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării