main logo
290

DW: A crescut ponderea femeilor în noul Parlament European

La Strasbourg îşi începe activitatea noul Parlament European. E interesant să aruncăm o privire asupra componenţei sale demografice. Care e media de vârstă? Câte femei fac parte din PE, din ce ţări provin ele.

DW: A crescut ponderea femeilor în noul Parlament European

"Atunci când răsfoiesc ziarul dimineaţa, la micul dejun, am în faţa ochilor o Uniune Europeană dominată de bărbaţi albi, vârstnici, îmbrăcaţi în costume de culori închise, care, în vreo încăpere lăturalnică, semnează acorduri...", spunea eurodeputata ecologistă Terry Reintke în 2014, adăugând că aceasta nu este familia europeană pe care şi-o doreşte, transmite Știri.md cu referire la Dw.com.

Între timp, tot mai mulţi politicieni susţin repartizarea justă, în funcţie de sex, a posturilor şi mandatelor în structurile UE. Recent, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a apelat la împărţirea echitabilă a funcţiilor cheie, respectiv a postului de preşedinte al Comisiei Europene, al Consiliului UE, al Însărcinatului cu Politica Externă şi de Securitate şi al Băncii Centrale Europene (BCE). În opinia sa, aceste funcţii ar trebui ocupate de doi bărbaţi, respectiv de două femei.

Încet-încet, componenţa Parlamentului European se apropie de structura reală a populaţiei europene. În comparaţie cu anul 2014, numărul femeilor din legislativul UE a crescut, ajungând în prezent la 40 de procente. La şedinţa constituantă de marţi a PE participă 446 de bărbaţi şi 302 femei.

De fapt, ocupate ar trebui să fie 751 de fotolii parlamentare, dar trei dintre acestea rămân deocamdată "vacante". Autorităţile spaniole au blocat aceste mandate, deţinute de Oriol Junqueras, Antoni Comín şi Carles Puigdemont, pe motiv că aceştia sunt separatişti catalani.

Dacă ne îndreptăm atenţia asupra grupurilor parlamentare în parte, constatăm că procentajul deputaţilor de sex feminin este foarte diferit. 

Pe primul loc, cu 39 de femei şi 37 de bărbaţi, se situează ecologiştii reuniţi în Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană. În fostul PE, acest grup a numărat 51 de membri, iar acum, după succesul la urne al ecologiştilor la alegerile europene din mai, a ajuns la 76 de deputaţi din 16 state ale UE.

În celelalte familii politice, doar mai puţin de jumătate dintre mandate sunt deţinute de femei. În acest clasament privind procentajul femeilor, pe locul doi după ecologişti se poziţionează noul grup politic Renew Europe (48%), succesorul ALDE. În Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică (GUE/NGL), 45 la sută dintre parlamentari sunt femei. Acest grup cu doar 40 de membri este cel mai mic din actualul Parlament European.

A doua forţă politică ca mărime din noul legislativ o constituie, după conservatori, laburiştii. Dintre cei 152 de deputaţi social-democraţi, 43 la sută sunt femei. 

Procentajul mediu la nivelul întregului Parlament European - 40% - se reflectă în grupul nou înfiinţat al populiştilor de dreapta, naţionaliştilor şi extremiştilor de dreapta, între care Lega din Italia sau AfD din Germania: Identitate şi Democraţie (ID).

Dintre cei 182 de deputaţi ai PPE (grupul conservator creştin-democrat, cel mai mare ca mărime din PE), 120 sunt bărbaţi şi doar 62 sunt femei, aşadar 34 de procente.

Grupul Europa Libertății și Democrației Directe (EFDD) este un caz special. În statistica PE, la care facem referinţă, acest grup politic deţine 43 de membri cu o cotă feminină de 37%. După ce Alianţa pentru Germania (AfD) a anunţat că va trece la fracţiunea Identitate şi Democraţie, iar Mişcarea 5 Stele din Italia se va retrage din EFDD, nu se mai îndeplinesc condiţiile formării unui grup parlamentar. Promotorul Brexitului, Nigel Farage, a anunţat însă că va căuta să atragă alţi politicieni pentru a se putea menţine fracţiunea sa.

Cele mai puţine femei se regăsesc în componenţa Grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, existent din 2009. Acesta dispune în noul PE de 62 de fotolii, dintre care aproximativ o treime sunt ocupate de femei. Majoritatea deputaţilor aparţin formaţiunii de guvernământ poloneze PiS.

Procentajul cel mai mare de femei cu mandat de parlamentar în PE îl regăsim în rândul trimişilor din Suedia şi Finlanda (vezi grafica alăturată). 

Din Germania provin 96 de europarlamentare, dar ele reprezintă doar 36 la sută din numărul total de deputaţi germani. Cel mai mic procentaj, de sub 30 la sută îl întâlnim la ţări precum România (32 de deputate), Grecia (21), Bulgaria (17), Slovacia (13) şi Lituania (11). Pe ultimul loc în clasament se situează Ciprul, care a trimis şase deputaţi la Strasbourg, toţi bărbaţi.

Dacă analizăm vârsta noilor membri ai PE, observăm că media este de 51 de ani, mai mică decât în 2014 când fusese de 56 de ani. 

Media de vârstă cea mai scăzută o întâlnim la formaţiunile ecologiştilor, liberalilor, stângii şi în rândul celor independenţi. În familiile politice de dreapta, conservatoare şi laburiste, majoritatea deputaţilor sunt mai în vârstă. Grăitor este faptul că cel mai tânăr europarlamentar, în vârstă de 21 de ani, face parte din Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană, iar cel mai vârstnic, de 83 de ani, din PPE.

Din momentul în care Marea Britanie iese din Uniunea Europeană, componenţa PE se va modifica simţitor. 34 de femei şi 39 de bărbaţi vor părăsi Parlamentul European. 

Fotoliile rămase vacante nu se vor repartiza în mod egal tuturor celor 27 de state membre rămase. Numărul europarlamentarilor urmează a se reduce din acel moment de la 751 la 705. 46 din cele 73 de fotolii ocupate de britanici vor rămâne în rezervă pentru eventuale extinderi ale UE. 27 de fotolii vor reveni ţărilor subreprezentate în PE.

Franţa, Italia, Spania şi Olanda urmează a primi între trei şi cinci mandate suplimentare. Şi alte zece state UE vor mai primi mandate în plus. Rămâne de văzut cum va arăta atunci procentajul femeilor în PE.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării