main logo
5527

După un secol de dispariție, balenele gigantice sei au reapărut

Balenele gigantice sei (Balaenoptera borealis), care au dispărut din apele din largul coastelor Patagoniei în urmă cu un secol din cauza vânătorii excesive, au început să reapară în aceste ape, fapt care demonstrează modul în care speciile își pot reveni dacă sunt luate măsuri adecvate pentru protecția lor, transmite Reuters.

După un secol de dispariție, balenele gigantice sei au reapărutFoto: digi24.ro

În anii 1920 și 1930, vânătorile regulate de balene din zona coastelor argentiniene a dus la declinul acestei populații de cetacee. În ultimii 50 de ani, interdicțiile internaționale privind vânătoarea de balene au ajutat populațiile de balene sei și de alte feluri să se refacă, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

„Au dispărut pentru că erau vânate, nu au dispărut complet, dar numărul lor a scăzut atât de mult, încât nu au mai fost văzute de foarte mult timp”, a explicat Mariano Coscarella, biolog și cercetător specializat în ecosisteme marine de la institutul argentinian CONICET, potrivit Reuters. 

Coscarella a adăugat că a fost nevoie de câteva decenii pentru ca populația de balene sei să se refacă suficient pentru ca aceste balene să fie din nou văzute. 

„În acest caz, a fost nevoie de peste 80 de ani. Ele se reproduc la fiecare 2 sau 3 ani și astfel a fost nevoie de aproape 100 de ani ca populația de balene să fie suficient de numeroasă încât oamenii să-și dea seama că sunt încă acolo”, a mai precizat Coscarella. 

O echipă de biologi marini, din care face parte și Mariano Coscarella, a atașat emițătoare de câteva balene sei pentru a le descoperi rutele de migrație în cadrul proiectului Pristine Seas, desfășurat de National Geographic. Cercetătorii au înregistrat imagini cu aceste balene din bărci, cu ajutorul dronelor și din mediul subacvatic. 

„Putem considera că acesta este un succes al acțiunilor de conservare a speciilor la nivel global”, a mai subliniat Coscarella.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării