main logo
397

După o lună de criză politică, Italia are Guvern: Cum arată Cabinetul Conte 2

Italia s-a dotat cu un nou Guvern, miercuri, după o lună de criză politică declanşată de fostul ministru de Interne Matteo Salvini.

După o lună de criză politică, Italia are Guvern

Partidul Democrat se întoarce la putere, de această dată alături de inamicii de ieri din Mişcarea Cinci Stele, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro.

După o vizită la preşedintele Sergio Mattarella, Giuseppe Conte, un jurist în vârstă de 55 de ani, a anunţat componenţa noului guvern, format din şapte femei şi 14 bărbaţi. 

Postul strategic de Ministru al Economiei şi Finanţelor a fost încredinţat actualului preşedinte al Comisiei de Afaceri Economice din Parlamentul European Roberto Gualtieri, un membru de vază al Partidului Democrat, scrie AFP. 

Italia, a treia economie a zonei euro, foarte îndatorată (132% din PIB) şi pe marginea recesiunii, trebuie să găsească fonduri pentru evitarea creşterii TVA-ului anul viitor. 

Până acum vicepremier şi ministru al Dezvoltării Economice, şeful Mişcării Cinci Stele (M5S) Luigi Di Maio preia prestigiosul portofoliu al Externelor. 

Este un post de consolare, căci el s-a arătat foarte hotărât în ultimele zile să-şi păstreze mandatul de vicepremier. 

O femeie, fost prefect de Milano, Luciana Lamorgese, a fost aleasă pentru Ministerul de Interne în locul liderului Ligii, Matteo Salvini, care s-a remarcat, în 14 luni de mandat, prin măsuri antimigraţie. 

Cabinetul Conte 2 încearcă să respecte un echilibru între două forţe politice care s-au contrat dur până acum. 

În importantul post de ministru al Apărării, Conte l-a numit pe un greu al PD, Lorenzo Guerini. 

Vicepreşedinta PD, Paola De Micheli, a fost propulsată la Infrastructură şi Transporturi, iar o altă femeie, Nunci Catalfo, la Ministerul Muncii. Un alt membru important al PD, Dario Franceschini, dat iniţial ca vicepremier, revine la şefia Ministerului Culturii, pe care l-a condus între 2014 şi 2018. 

M5S îşi păstrează portofoliile Justiţiei (Alfonso Bonafede), Mediului (Sergio Costa) şi Dezvoltării Economice (Stefano Patuanelli). Investitorii au salutat miercuri noul guvern. 

„Stabilitatea Italiei este o valoare pentru Uniunea Europeană. Succes noului guvern, pe care îl aşteptăm la Bruxelles“, a scris pe Twitter preşedintele Parlamentului European, social-democratul italian David Sassoli. 

Guvernul Conte 2, format după retragerea lui Matteo Salvini, la 8 august, din instabila alianţă cu M5S, va depune jurământul joi la ora locală 08.00. 

Noul guvern dispune de 167 de aleşi în Senat (din 315) şi de 347 în Cameră (din 630). „Este un guvern născut din teama renunţării la fotolii, fără demnitate, fără ideal“, a denunţat Salvini, care îşi pregăteşte deja campania pentru a provoca prăbuşirea Cabinetului Conte 2 înainte de sfârşitul legislaturii în exerciţiu, în primăvara lui 2023.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării