main logo
467

Duma îi pregătește lui Putin un al treilea mandat consecutiv

Propunerea de modificare a Constituției a venit din partea liderului cecen Ramzan Kadîrov...

Duma îi pregătește lui Putin un al treilea mandat consecutiv

În Duma de stat a fost înaintat un proiect de lege care i-ar permite președintelui Vladimir Putin să rămână la conducerea Federației Ruse și după 2024, anul când se încheie actualul mandat. Aparent, propunerea nu a fost inspirată sau cerută de Kremlin, scrie europalibera.org.

Propunerea vine din partea legislativului cecen, regiune din Federația Rusă al cărei lider, Ramzan Kadîrov, este un aliat loial al președintelui Putin.

Reales pe 18 martie, Putin se află acum în al doilea mandat prezidențial consecutiv, iar potrivit Constituției, în 2024 nu mai poate candida din nou. În 2008, după primele două mandate prezidențiale consecutive. Putin i-a cedat pentru patru ani conducerea țării premierului Dimitri Medvedev, revenind la Kremlin în 2012.

Propunerea legislativului cecen nu elimină numărul maxim de mandate prezidențiale, îl mărește numai la trei. Ceea ce înseamnă că Putin, astăzi în vârstă de 65 de ani, ar putea rămâne la Kremlin până la vârsta de 77 de ani.

Pus totul în perspectivă istorică recentă: Vladimir Putin este deja al doilea cel mai longeviv lider al Rusiei după Stalin. În 2017 l-a „bătut” în această competiție pe liderul sovietic Leonid Brejnev (1964 – 1982), considerat la vremea sa chintesența stagnării. Dacă propunerea din Dumă este acum aprobată și dacă Putin mai câștigă un mandat prezidențial în 2024, atunci va fi campionul absolut de la Revoluția bolșevică: l-ar întrece cu puțin și pe Iosif Stalin.

Revenind în actualitate: în perioada campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 18 martie s-a speculat mult că Vladimir Putin va căuta o modalitate de a rămâne la putere și după limita constituțională. O nouă rocadă cu premierul Medvedev era o alternativă, mai ales că acesta din urmă a fost reconfirmat la conducerea guvernului. Numai că imediat după victoria în alegerile prezidențiale, Putin a reafirmat că pentru moment nu se gândește să modifice constituția în acest punct. Mai mult, în aprilie, când s-a aflat pentru prima dată de intenția legislativului cecen de a propune modificarea constituției, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a declarat că nu este o problemă care să-l preocupe pe președinte.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării