Drept de vot la 16 ani: Propunere controversată în Marea Britanie
Guvernul britanic analizează posibilitatea de a coborî vârsta minimă pentru exercitarea dreptului de vot la 16 ani, într-o mișcare considerată parte a unei reforme profunde a sistemului democratic al Regatului Unit.

Premierul Keir Starmer a declarat public că susține această inițiativă, argumentând că tinerii de 16 și 17 ani sunt suficient de maturi pentru a participa la viața democratică a țării, transmite Știri.md cu referire la democracy.md.
„Este foarte important ca tinerii de 16 și 17 ani să aibă drept de vot. Pentru că sunt suficient de maturi ca să muncească. Sunt suficient de maturi ca să plătească taxe. Și dacă aduci o contribuție, atunci ar trebui să ai și posibilitatea de a spune în ce direcție să se dezvolte țara și pe ce să fie cheltuite taxele tale”, a declarat Starmer.
O propunere care stârnește dezbateri
Ideea de a reduce vârsta electorală nu este nouă în Marea Britanie, dar acum pare să capete contur în contextul unei revizuiri mai ample a funcționării democrației. Susținătorii proiectului spun că implicarea timpurie în procesul electoral ar încuraja tinerii să devină cetățeni activi și conștienți de rolul lor în societate.
Criticii, în schimb, avertizează că tinerii sub 18 ani nu au, în general, suficiente cunoștințe sau maturitate politică pentru a lua decizii informate în cadrul alegerilor. Aceștia atrag atenția și asupra riscului de manipulare politică în rândul adolescenților.
Mai multe țări europene au deja o legislație similară. De exemplu, Austria a introdus votul de la 16 ani încă din 2007, iar în Scoția și Țara Galilor tinerii pot vota de la această vârstă în alegerile locale și parlamentare proprii.