main logo
928

Doza booster oferă o protecţie de 70-75% împotriva variantei Omicron

A treia doză de vaccin anti-COVID-19 oferă o protecţie de 70-75% împotriva formei uşoare de COVID-19 provocate de varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2.

Doza booster oferă o protecţie de 70-75% împotriva variantei OmicronFoto: protv.ro

Anunțul a fost făcut, vineri, de Agenţia de securitate sanitară din Marea Britanie (UK Health Security Agency), în ziua în care această ţară a înregistrat un record al noilor cazuri de COVID-19 după luna ianuarie, transmite Știri.md cu referire la protv.ro.

În analiza efectuată pe 581 de persoane infectate cu varianta Omicron, schema iniţială de două doze de vaccin Pfizer-BioNTech sau AstraZeneca a relevat niveluri mult mai reduse ale protecţiei împotriva infecţiei simptomatice, în comparaţie cu protecţia oferită împotriva variantei Delta.

Dar după administrarea dozei booster eficacitatea împotriva infecţiei simptomatice a ajuns la 70-75%, indiferent de serul folosit pentru schema iniţială de vaccinare, au remarcat experţii britanici.

Marea Britanie a înregistrat vineri 58.194 de noi cazuri de COVID-19, un record după 9 ianuarie. Numărul total al cazurilor de infectare cu varianta Omicron confirmate în această ţară a ajuns la 1.265, faţă de 817 cu o zi în urmă.

Companiile Pfizer şi BioNTech au anunţat miercuri, în urma unor studii realizate în laborator, că vaccinul lor ″este în continuare eficace împotriva COVID-19, de asemenea împotriva variantei Omicron, dacă este administrat în trei doze″⁣, dar aceasta variantă ″⁣probabil nu este neutralizată suficient după două doze″⁣.

″Deşi două doze de vaccin pot oferi în continuare o protecţie împotriva formei grave a bolii cauzate de varianta Omicron, este clar, conform acestor date preliminare, că protecţia este ameliorată cu o a treia doză de vaccin″⁣, a declarat directorul general al Pfizer, Albert Bourla.

Pfizer şi BioNTech au în plan să realizeze până la sfârşitul lunii martie un vaccin adaptat acestei noi variante.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării