26 iun, 2018 08:17
778
0
Dosarul Carina Ţurcan, cel mai mare scandal de spionaj din 2018 în Rusia
26 iun, 2018 08:17
778
0

Reţinerea Carinei Ţurcanu, membră în consiliul de administraţie al Inter RAO EES, sub suspiciunea de spionaj (în favoarea României) reprezintă unul dintre cele mai răsunătoare scandaluri din acest an în Rusia, susţine cotidianul Moskovski komsomoleţ (MK).

Dacă serviciile speciale încearcă să acrediteze ideea că Ţurcan, originară din Republica Moldova, a transmis României informaţii secrete privind schemele de furnizare a energiei electrice în regiunile separatiste Donbas şi Crimeea din Ucraina, femeia susţine că "împotriva ei a fost montată opinia publică", cu informaţii pregătite din timp, transmite Ştiri.md cu referire la Mold-Street.

Potrivit MK, apărători pentru drepturile omului din Rusia au putut să verifice condiţiile de detenţie ale Carinei Ţurcan în închisoarea Lefortovo, unde se află aproape deja mai mult de o săptămână.

„Este un test, îl voi trece", spune ea, referindu-se la cazul său. O primă problemă ar fi chiar mâncarea. Ea este vegetariană, iar meniul din închisoare este unul obişnuit. Medicii nu i-au permis deocamdată familiei sale să-i transmită vitamine şi înlocuitori.

În acelaşi timp gigantul energetic Inter RAO EES a găsit un nou manager în locul Carinei. E vorba de Aleksandra Panina, care supraveghează piața angro a energiei, iar acum este responsabilă şi de operaţiunile export și import de energie electrică în cadrul gigantului rus.

Totodată publicaţia RBK, citează surse din serviciile secrete potrivit cărora Carina Ţurcan ar fi furnizat la Bucureşti informaţi sensibile pentru Moscova despre organizarea livrărilor de curent electric în Crimeea şi Donbas. pentru care ar fi întrat de un an şi ceva în vizorul FSB, dar şi a SVR (serviciul de contraspionaj militar).

Carina Ţurcan, care deţine în acest moment cetăţenia rusă şi română, a fost reţinută pe 15 iunie, despre arestul său aflându-se abia pe 19 iunie, sub acuzaţia de spionaj în favoarea României şi riscă până la 20 de ani de închisoare.

Conform unor experţi ruşi, Carina Ţurcan ar putea fi victima luptelor interne de la Inter RAO.

Ea activează în structurile Inter RAO EES din anul 2007, anterior activând la Centrala de la Cuciurgan, RED Union Fenosa şi într-un birou de avocaţi.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter