285
0
Donald Tusk: Theresa May a acceptat oferta UE pentru amânarea Brexitului
285
0

Premierul britanic, Theresa May, a acceptat cele două „scenarii" privind amânarea Brexitului oferite de Uniunea Europeană, a anunţat joi seară preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Donald Tusk: Theresa May a acceptat oferta UE pentru amânarea Brexit-ulu

„M-am întâlnit cu premierul May în mai multe rânduri în această seară pentru a fi sigur că Regatul Unit acceptă scenariile unei extinderi şi sunt încântat să confirm că avem un acord în această privinţă", a declarat Donald Tusk, transmite Știri.md cu referire la Agepres

Liderii europeni au propus joi seară Regatului Unit două opţiuni pentru amânarea Brexitului după data prevăzută iniţial, 29 martie, potrivit concluziilor summitului european de la Bruxelles.

Dacă deputaţii britanici aprobă săptămâna viitoare acordul de divorţ încheiat în noiembrie, Cei 27 sunt de acord să amâne data Brexitului pentru 22 mai.

În cazul unei noi respingeri de către parlamentul britanic, "Consiliul European decide să îl proroge până la 12 aprilie 2019 şi aşteaptă ca Regatul Unit să indice calea de urmat înainte de această dată", au scris liderii europeni.

Premierul britanic dorea o amânare până la 30 iunie, dar această dată punea Uniunii o problemă din punct de vedere juridic din cauza alegerilor europene, prevăzute între 23 şi 26 mai.

"Dacă Regatul Unit nu doreşte să organizeze alegeri, nu vom avea nicio modalitate de a face altceva, ceea ce înseamnă că va fi ales +no deal+", a comentat preşedinţia Franţei.

Obiectivul compromisului acceptat de europeni şi de Theresa May "este de a oferi maximul de posibilităţi pentru ca acordul de retragere să fie ratificat", a comentat o sursă guvernamentală spaniolă. Acest acord are ca obiectiv de a permite o retragere ordonată a Regatului Unit din UE.

Citește și
article image
Tusk cere începerea procesului de aderare la UE a...
0
52
article image
Johnson, pregătit să scoată Marea Britanie din UE pe 31...
0
261
article image
David Cameron: Boris Johnson a mințit în timpul campaniei...
0
499
article image
Brexit: Se fac progrese în ceea ce priveşte acordul de...
0
210