main logo
859

Donald Trump avertizează regimul iranian după izbucnirea protestelor la Teheran

Preşedintele american, Donald Trump, a avertizat sâmbătă regimul iranian că nu va mai fi tolerat un „alt masacru al manifestanţilor paşnici”, referindu-se la mişcarea de contestare din noiembrie reprimată de autoritățile de la Teheran.

Trump avertizează regimul iranian după izbucnirea protestelor la TeheranFoto: gettyImages.com

„Nu poate fi un alt masacru al manifestanţilor paşnici şi nici întreruperea internetului. Lumea priveşte”, a scris pe Twitter liderul de la Casa Albă, transmite Știri.md cu referire la Digi24.ro

Într-un alt mesaj, el se adresează protestatarilor, pe care îi încurajează: „Sunt alături de voi, suntem inspirați de curajul vostru”, 

Ambele tweet-uri sunt scrise și în engleză, și în persană.

„Guvernul Iranului trebuie să permită grupurilor de apărare a drepturilor omului să monitorizeze și să raporteze faptele din teren în ceea ce privește protestele în desfășurare ale poporului iranian”, cere Donald Trump.

„Curajosului și greu încercatului popor al Iranului: am fost alături de voi încă de la începutul președinției mele, iar administrația mea va continua să fie alături de voi”, le spune liderul de la Casa Albă protestatarilor.

Mai multe grupuri de protestatari au ieșit în stradă sâmbătă seara la Teheran, după ce autoritățile au recunoscut că avionul ucrainean căzut miercuri imediat după decolare, cu 176 de oameni la bord, a fost doborât de o rachetă trasă de Gardienii Revoluției. Potrivit CNN, la protest au luat parte mii de persoane. 

Într-o înregistrare video postată pe rețelele sociale se vede cum protestatarii scandează împotriva liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, căruia îi cer să plece. De asemenea, manifestanții au cerut ca cei responsabili pentru doborârea avionului ucrainean cu 176 de oameni la bord să fie aduși în fața justiției. „Moarte dictatorului!” - au strigat unii manifestanți. Agenția FARS a relatat că poliția a intervenit în forță pentru a-i dispersa pe protestatari - majoritatea studenți - și a blocat bulevardele principale. Și ambasadorul britanic la Teheran a fost reținut pentru scurt timp.

Anul trecut, la jumătatea lunii noiembrie, Iranul s-a confruntat cu proteste semnificative, care au pornit de la nemulțumirea oamenilor după creșterea prețului la benzină. Manifestațiile împotriva regimului s-au soldat cu peste 300 de morţi, potrivit ONG-ului Amnesty International. Tot atunci, accesul la internet a fost întrerupt în mai multe rânduri, în special după apelurile la comemorare lansate pe reţelele sociale, la o lună după manifestaţii.

Alte proteste de amploare în Iran s-au înregistrat în 2009, când zeci de mii de persoane au manifestat împotriva contestatei realegeri a preşedintelui populist şi ultraconservator Mahmoud Ahmadinejad. Aceste proteste au fost reprimate violent de forţele de securitate.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării