main logo
15547

Doi tineri din România s-au dus la Kiev să vadă dacă e război

Doi moldoveni de lângă Suceava au decis să se joace de-a Sherlock Holmes şi de-a războiul, aşa că au plecat în Ucraina, pe cont propriu.

Doi tineri din România s-au dus la Kiev să vadă dacă e războiFoto: captură video

Sceptici că asediul ruşilor e atât de violent cum relatează presa, tinerii şi-au lăsat familiile şi locurile de muncă în urmă, au urcat în maşină şi au pornit la drum. Ce au descoperit în patru zile de aventură vedeţi în continuare, transmite Știri.md cu referire la observatornews.ro.

Cristi administrează o cafenea în satul Iaslovăţ, lângă Suceava.

Două săptămâni de voluntariat în Vama Siret i-au stârnit suspiciuni şi Cristi a decis că e timpul să vadă cu ochii lui cum arată războiul.

Şi, aşa cum Sherlock Holmes îl are alături pe doctorul Watson, Cristi a apelat la prietenul lui frizer, Samuel.

Cristian Lipa: Ne-am decis sâmbătă să mergem până în Ucraina, să vedem care-i situaţia de acolo, dacă e chiar la fel de grav cum se spune la ştiri. 

Şi-au împachetat câteva haine, au făcut un plin, s-au asigurat că au paşapoartele la zi şi duşi au fost. Au condus opt ore până la Kiev. 

Cristian Lipa: Am trecut de undeva de 40-50 de checkpoint-uri.

La destinaţie... dezamăgire. Cum arăta Kievul

Cristian Lipa: Erau oameni cu copii, cu câini pe care îi scoteau la plimbare, cu bicicletele cu care se plimbau, într-adevăr nu erau la fel de mulţi oameni precum ar fi trebuit să fie, dar erau oameni pe acolo. 

Primele semne că ceva-ceva ar putea fi adevărat au apărut când au vrut să se cazeze. Ucrainenii nu se aşteptau la turişti şi totul e închis. Au dormit în maşină, nemâncaţi. Apoi, s-au convins. Da, e totuşi război. 

Cristian Lipa: Undeva pe la ora 10 s-a dat o rachetă undeva, s-a auzit o bubuitură foarte mare, au început sirenele să sune şi mai toată noaptea am auzit sirenele.

Brusc, cei doi tineri s-au transformat în adevăraţi reporteri de război

Pentru a trăi războiul ca în filme, Cristi şi Samuel au explorat împrejurimile Kievului. 

Cristian Lipa: Au început să se audă bombe, împuşcături, am dat cu maşina cu spatele între nişte copaci, într-o pădurice, am stat acolo ascunşi. Se bombardează! Uite sat fărâmat aici-şa. Un sat întreg e fărâmat aici. Uite aici maşini fărâmate, maşini fărâmate de bombe, o biserică fărâmată. 

Cristian Lipa: Era totul distrus, în plus de asta când ne-a oprit soldatul la un checkpoint şi i-am dat paşapoartele a început să se bombardeze chiar lângă noi.

Soldatul, după ce a ajuns în şanţ, ne-a făcut şi nouă semn, am fugit şi noi acolo, ne-am ascuns, am stat vreo zece minute acolo.

Cristi şi Samuel sunt de patru zile în Ucraina şi aventura continuă. Au trimis pentru Observator o localizare live: sunt la 140 de kilometri de Kiev şi erau disperaţi să găsească un loc să mănânce.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării