main logo
430

Doi hackeri riscă închisoare pentru sustragerea a 4 milioane de dolari

Doi hackeri români riscă până la 30 de ani de închisoare pentru infracțiuni informatice comise în Statele Unite.

Doi hackeri riscă închisoare pentru sustragerea a 4 milioane de dolari

Ei au păcălit mai mulți cetățeni americani cu zeci de mii de dolari, postând anunțuri false pe ebay în urma cărora le-au aflat datele de identitate și cele ale cardurilor, transmite Știri.md cu referire la Libertatea.ro

Ulterior, au primit fie banii pentru obiectele puse la vânzare ori le-au golit conturile bancare. Hackerii au fost arestați în 2016 la București și extrădați în SUA, unde recent un juriu i-a declarat vinovați pentru 21 de acuzaţii, printre care furt de identitate şi implicare în acţiuni de spălare a banilor. 

Procurorii americani au anunţat că Bogdan Nicolescu (36 de ani) şi Radu Miclăuş (37 de ani) pot primi o condamnare de 20-30 de ani, într-o închisoare federală, arată cleveland.com și Mediafax. În 2016, procurorii care se ocupau de caz au anunţat că victimele au pierdut mai mult de 4 milioane de dolari în urma acestor infracţiuni. 

Procurorii federali au petrecut mai mult de două săptămâni prezentând unui juriu dovezi conform cărora cei doi hackeri români făceau parte dintr-o reţea „botnet”, care controla 400.000 de calculatoare, majoritatea de pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. 

Nicolescu şi Miclăuş erau parte din grupul „Bayrob”, denumire acordată de către compania de securitate cibernetică Symantec, care a descoperit malware-ul, răspândit începând cu anul 2007. 

Acesta funcţiona sub forma unor e-mail-uri care pretindeau a fi trimise de IRS (Internal Revenue Service-Fiscul american), Western Union, Norton AntiVirus şi permitea membrilor grupului să colecteze informaţii personale ale oamenilor cărora le erau trimise. 

Dobândind acces la computere, grupul Bayrob le-a controlat în mai multe feluri, printre care şi prin postarea unor anunţuri de vânzare de automobile pe platforma eBay. Când potenţialii clienţi trimiteau mesaje cu întrebări legate de produsele vândute, grupul trimitea imagini care conţineau malware-ul ce le permitea să preia controlul asupra computerelor. 

Odată dobândit accesul, utilizatorii erau redirecţionaţi către o pagină eBay falsă, controlată de Bayrob. Utilizatorii realizau plata prin intermediul cardului bancar în pagina web respectivă, sumele erau transferate în conturi din Europa, ajungând ulterior în conturi controlate de Bayrob. 

Pierderea banilor într-o astfel de situaţie a reprezentat factorul ce a declanşat implicarea autorităţilor, după ce o femeie din Illinois a declarat, în 2007, că a pierdut aproximativ 10.000 de dolari în urma a ceea ce credea că este cumpărarea unui autoturism. 

Cei doi hackeri au făcut eforturi considerabile pentru a-şi proteja identităţile, pseudonimele acestora în mediul online fiind MasterFraud, respectiv Minolta9797. Drept urmare, adevăratele identităţi ale acestora au fost ascunse timp de nouă ani. În cele din urmă, FBI a reuşit să le dea de urmă din cauza unor greşeli ale acestora. Prima a fost faptul că Miclăuş a intrat accidental, în 2013, în contul personal de mail AOL, în locul celui folosit în sistem. 

Cea de a doua a fost reprezentată de confiscarea telefonului lui Tiberiu Dăneţ, un alt membru al grupului Bayrob, când a trecut printr-o vamă în 2015, ceea ce a dus la descoperirea unui schimb de mesaje în care se discuta despre atacurile cibernetice în cauză. 

Tiberiu Dăneţ a pledat vinovat la opt acuzaţii în noiembrie, depunând mărturie împotriva celor doi hackeri. Ca urmare a recunoașterii, acesta va petrece între 9 şi 12 ani într-o închisoare federală. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării