main logo
501

Discursul unei actrițe la ONU: În Afganistan, pisica e mai liberă decât femeia

"O pisică are mai multă libertate în Afganistan decât o femeie", a declarat actrița hollywoodiană Meryl Streep, luni, la Organizația Națiunilor Unite, în încercarea de a determina liderii mondiali să se concentreze asupra situației dificile a femeilor și fetelor afgane.

Discursul unei actrițe: În Afganistan, pisica e mai liberă decât femeia

„Modul în care ... această societate a fost răsturnată este o poveste de avertizare pentru restul lumii”, a declarat Maryl Streep la un eveniment organizat în marja Adunării Generale a ONU pentru a încuraja includerea femeilor în viitorul Afganistanului, transmite Știri.md cu referire la observatornews.ro.

Meryl Streep a ţinut un discurs la ONU

Talibanii au preluat puterea în august 2021, când forțele conduse de SUA s-au retras după 20 de ani de război. ONU a căutat o abordare globală unificată pentru a face față talibanilor, care au redus drepturile femeilor.

Talibanii au interzis accesul majorității fetelor la liceu și al femeilor la universități. Gruparea a închis saloanele de înfrumusețare și a restricționat călătoriile femeilor fără un tutore masculin.

„Astăzi, în Kabul, o pisică are mai multe libertăți decât o femeie. O pisică poate să stea pe veranda din fața casei și să simtă soarele pe față. Poate alerga după o veveriță în parc. O veveriță are mai multe drepturi decât o fată în Afganistanul de astăzi, deoarece parcurile publice au fost închise femeilor și fetelor”, a spus Streep.

„O pasăre poate cânta în Kabul, dar o fată nu poate și o femeie nu poate în public. Acest lucru este îngrozitor”, a spus ea.

Talibanii spun că respectă drepturile în conformitate cu interpretarea lor a legii islamice. Grupul a codificat oficial luna trecută un lung set de reguli care reglementează moralitatea, care se bazează pe un decret al liderului spiritual suprem al talibanilor din 2022 și care va fi aplicat de ministerul moralității.

„Fără femei educate, fără femei angajate, inclusiv în funcții de conducere, și fără recunoașterea drepturilor și libertăților a jumătate din populația sa, Afganistanul nu își va ocupa niciodată locul care i se cuvine pe scena globală”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în cadrul evenimentului.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării