main logo
4830

Diplomați occidentali din Rusia îi aduc un omagiu lui Boris Nemțov

Aproximativ douăzeci de ambasadori occidentali au adus marți un omagiu la Moscova, la locul unde a fost asasinat opozantul Boris Nemțov, împușcat de mai multe ori în spate în 2015, la câțiva metri de Kremlin, potrivit AFP.

Diplomați occidentali din Rusia îi aduc un omagiu lui Boris NemțovBoris Nemțov/Foto: Ru.usembassy.gov

„Cu ocazia celei de-a 9-a aniversare a asasinării lui Boris Nemțov, ambasadorul american în Rusia, Lynne Tracy, a adus un omagiu acestui om politic”, au indicat reprezentanții ambasadei SUA la Moscova pe platforma X, transmite Știri.md cu referire la hotnews.ro. 

„Moștenirea lui Boris Nemțov continuă să-i inspire pe ruși și pe oamenii din întreaga lume să lupte împotriva corupției, pentru libertatea de exprimare și drepturile omului”, au adăugat reprezentanții ambasadei SUA la Moscova.

Potrivit unui jurnalist AFP, între 15 și 20 de alți ambasadori, în special din Franța, Spania și Olanda, au participat la ceremonie, depunând flori la locul unde a fost ucis opozantul, sub privirile polițiștilor.

În același timp, zeci de moscoviți au adus și ei flori la acest memorial improvizat, întreținut din 2015 de voluntari, în pofida intimidărilor și a faptului că este măturat în mod regulat de primărie.

La 27 februarie 2015, Boris Nemțov, în vârstă de 55 de ani, unul dintre principalii opozanți ai președintelui Vladimir Putin, a fost împușcat de patru ori în timp ce traversa un pod în apropiere de Piața Roșie și de Kremlin.

Susținătorii săi l-au acuzat pe liderul cecen Ramzan Kadîrov că ar fi dat ordinul, lucru pe care acesta îl neagă. Cu toate acestea, cinci ceceni au fost condamnați pentru crimă, deși persoana care a ordonat-o nu a fost niciodată identificată oficial.

Boris Nemțov a fost un politician liberal proeminent în anii '90 și a fost cândva propus pentru a-i succeda lui Boris Elțîn în locul lui Vladimir Putin.

El s-a opus în special anexării Crimeei în 2014 și sprijinului militar acordat de Kremlin separatiștilor proruși din estul Ucrainei, denunțând la vremea respectivă un conflict armat condus de Vladimir Putin.

De asemenea, el a fost un apropiat al lui Alexei Navalnîi, care a devenit principalul opozant al lui Vladimir Putin la mijlocul anilor 2010, înainte de a muri în detenție la 16 februarie în închisoarea arctică în care era deținut.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării