main logo
528

Diplomat: Rusia se va întoarce în APCE asemenea unui ocupant

Ambasadorul Ucrainei în Austria, Olexander Scherba, a cerut să nu se permită întoarcerea delegației ruse la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) fără ca acesta să înceapă să respecte statul de membru al organizației

Diplomat: Rusia se va întoarce în APCE asemenea unui ocupantFoto: paginaderusia.ro

„Într-una dintre aceste zile, Rusia intenționează să se întoarcă în APCE așa cum se întoarce un ocupant – multumit, nepedepsit, cu un sentiment de victorie a binelui asupra răului”, a scris Shcherba pe Twitter, transmite Știri.md cu referire la Paginaderusia.ro.

El a cerut utilizatorilor de rețele sociale să sprijine apelul său și hashtag-ul SaveCouncilEurope și să distribuie apeluri pentru a împiedica întoarerea delegației ruse în APCE.

Și ambasadorul Ucrainei în Estonia, Mariana Betsa, a cerut delegaților APCE să nu voteze pentru întoarcerea elegatiei Federației Ruse.

„Rusia este un stat agresiv, care a ocupat o parte din Ucraina, a ucis mii de oameni. Ea nu respectă legea și nu a îndeplinit nicio rezoluție / decizie a Consiliului Europei, nu a îndeplinit acordurile de la Minsk”, a scris Betsa pe Twitter.

Sesiune de vară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei va fi deschisă luni la Strasbourg.

Principalul punctpe ordinea de zi a sesiunii este proiectul de rezoluție,care poate modifica regulile organizației privind impunerea de sancțiuni împotriv unor delegații naționale.

Rezoluția, inițiată de belgianul Peter de Sutter, propune anularea posibilității de a priva delegațiile naționale de dreptul de a vota, de a vorbi, precum și de a fi reprezentat în adunare și în organele sale.

În cazul adoptării documentului în versiunea propusă, delegația rusă va evita prelungirea sancțiunilor impuse împotriva sa ca răspuns la agresiunea împotriva Ucrainei și ocupația Crimeei.

Rușii au pregătit deja o listă cu 18 persoane, dintre care patru se află sub sancțiunile personale ale UE, care sa faca parte din noua delegatie la APCE.

Trebuie remarcat că, chiar dacă rezoluția este aprobata, a rămâne posibilitatea de a impune sancțiuni (într-o versiune redusă)..

Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a susținut anterior poziția potrivit căreia toate statele membre ar trebui să aibă dreptul de a participa la organele statutare ale organizației, inclusiv Adunarea Parlamentara, și ar trebui, de asemenea, să voteze pentru alegerea noului secretar general.

Amintim, în aprilie 2014, APCE a impus sancțiuni împotriva Federației Ruse, privând-o de dreptul de vot. Prin urmare, delegația rusă a încetat să participe la activitatea APCE.

În plus, Rusia a încetat să plătească contribuțiile la bugetul organizației. În prezent, datoria netă a Rusiei față de Consiliul Europei este de 66 de milioane de euro.

Secretarul General al CoE, Thorbjorn Yagand, care susține întoarcerea delegației ruse, a declarat că, dacă partea rusă nu își îndeplinește obligațiile financiare față de CoE înainte de 1 iulie, va fi introdus un plan de urgență care va avea consecințe politice și instituționale grave.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării