main logo
909

Dinozaur cât autobuzul cu coada ca inima, descoperit în Africa

Cercetătorii de la Universitatea din Ohio, Statele Unite, au descoperit o nouă specie de dinozaur.

Dinozaur cât autobuzul cu coada ca inima, descoperit în Africa

Este vorba despre titanozar din specia Mnyamawamtuka moyowamkia, un animal de dimensiunea unui autobuz școlar și cu coada în formă de inimă, transmite Știri.md cu referire la Stirileprotv.ro.

Paleontologii au petrecut cinci ani pe o stâncă din Tanzania, unde au făcut săpături. În cele din urmă, au descoperit oasele și dinții unui dinozaur din specia Mnyamawamtuka moyowamkia, care are 100 de milioane de ani vechime. 

Specia face parte din categoria suropodelor – cei mai mari dinozauri ierbivori cu gâtul lung care au existat.

Descoperirea este importantă întrucât oferă indicii despre legătura dintre titanozaurii din Africa și cei din America de Sud, scrie Live Science.

„Este foarte drăguț. Coada lui arată precum o inimă”, a spus coordonatorul proiectului, Eric Gorsak, cercetător la Muzeul Field de Istorie Naturală din Chicago și asistent universitar la o universitate din Chicago.

Primele rămășițe ale dinozaurului au fost descoperite în 2004, când analizau albia râului Mtuka din sud-vestul Tanzaniei, în căutare de fosile vizibile la suprafața solului. 

Până la această descoperire, cercetătorii știau foarte puține despre animalele care au trăit în sudul Africii în Cretacic (145 – 65 de milioane de ani în urmă). 

Anatomia acestui dinozaur sugerează că el este foarte similar altor titanozauri care au trăit în Africa, cum ar fi Malawisaurus, cât și unora care au trăit în America de Sud.

„O mare parte din informațiile pe care le deținem provin din America de Sud. Mnyamawamtuka ne ajută să înțelegem mai bine ce s-a întâmplat în Africa în aceeași perioadă”, a mai precizat cercetătorul.

Mnyamawamtuka moyowamkia, care înseamnă „bestia din Mtuka” și „coadă în formă de inimă” în swahili, avea dimensiuni foarte mari, însă oasele descoperite de cercetători arată că este vorba despre un titanozaur destul de tânăr.

Cercetătorul a mai explicat că similitudinea poate fi explicată și prin poziționara geografică: America de Sud s-a „separat” de Africa (amândouă făceau parte din supercontinentul Gondawana), în urmă cu 100 – 95 milioane de ani în urmă.

Eric Gorsak a mai precizat că titanozaurul avea în jur de 1,6 tone, 1,5 metri înălțime și o lungime de 7,6 metri (de la cap la coadă).

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării