main logo
422

Dezastrul economiei turcești, în presă: 2 jurnaliști riscă închisoare

Jurnaliștii care scriu despre economia Turciei riscă pedepse cu închisoarea.

Dezastrul economiei turcești, în presă: 2 jurnaliști riscă închisoare

Doi jurnaliști turci care scriu pentru agenția americană Bloomberg se află în această situație după ce au publicat un articol despre prăbușirea lirei, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

Cei doi au fost acuzați de agenția de reglementare și de supraveghere a sectorului bancar că au încercat să saboteze economia Turciei și pentru asta au fost chemați în fața unui tribunal din Istanbul, transmite AFP.

Articolul incriminator a fost publicat în august 2018, în momentul în care lira turcească se prăbuşea în faţa dolarului american.

Un procuror turc a cerut în iunie până la cinci ani de închisoare pentru cei doi jurnalişti.

Nu este singurul caz de acest gen. De fapt, jurnaliștii de la Bloomberg fac parte dintre zeci de inculpați care vor fi judecați în cadrul aceluiași proces, ei fiind acuzați că au publicat glume despre situația economică.

De-a lungul timpului, preşedintele turc a criticat dur presa occidentală pe motiv că exagerează cu privire la dificultăţile economice din Turcia.

Dar economia turcă traversează într-adevăr o perioadă extrem de dificilă. Anul acesta a cunoscut prima recesiune din ultimii 10 ani, cu o inflație de 20% și o prăbușire a lirei turcești care a pierdut anul trecut aproape o treime din valoare față de dolarul american.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării