main logo
1435

Dezastrul de la Cernobîl s-ar putea repeta: Reactor plin de fisuri

Fisurile descoperite la un reactor nuclear din Scoţia ar putea duce la contaminarea radioactivă şi evacuarea unor oraşe cu mulţi locuitori, au avertizat experţii în ştiinţa atomică.

Dezastrul de la Cernobîl s-ar putea repeta: Reactor plin de fisuriFoto: gettyimages.com

Două reactoare cu probleme de la centrala nucleară Hunterston B din apropierea oraşului Ardrossan, din comitatul Ayrshire, au o vechime de 43 de ani şi sunt cele mai vechi reactoare nucleare din Europa, transmite Știri.md cu referire la gandul.info.

Acestea lucrează deja dincolo de perioada lor de exploatare, care a fost extinsă de două ori de operatorul EDF Energy. Reactoarele ar urma să fie închise pentru totdeauna în 2023.

Există însă o problemă majoră cu unităţile respective. Defecţiunea este cunoscută drept keyway root-cracking şi - în cazul acesteia - miezurile de grafit din reactoare prezintă crăpături, care duc la instabilitate şi pot produce un accident nuclear grav.

În cel mai rău caz, avertizează experţii, miezul incandescent de grafit ar putea lua contact cu aerul şi s-ar aprinde, rezultând o contaminare radioactivă şi implicit evacuarea unor oraşe precum Glasgow şi Edinburgh.

Reactoarele au fost închise în octombrie 2018, din cauza problemei amintite, dar proprietarii companiei EDF Energy doresc să le repornească, cu ajutorul sindicatului din comerţ GMB.

Chiar dacă probabilitatea unei explozii este destul de redusă, consecinţele unui accident nu pot fi ignorate, scrie Gândul.

În acest caz, Glasgow şi Edinburgh ar putea fi evacuate. Potrivit doctorului Ian Fairlie, un consultant independent în radioactivitatea mediului şi a doctorului David Toke, expert în Politica Energetică la Universitatea din Aberdeen, cele două reactoare nu ar trebui să mai fie repornite niciodată.

Aceştia au vorbit despre fisurile apărute în interiorul reactoarelor: 

„Este o problemă serioasă deoarece, în cazul unui incident neprevăzut, cum ar fi o mişcare tectonică, o scurgere de gaze, o creştere a nivelului de aburi, o pană de curent sau o depresurizare bruscă, cilindrii s-ar putea disloca sau nu ar mai fi aliniaţi corect.

Aceste incidente ar putea duce la scurgerea masivă de gaze radioactive. Mai mult, dacă combustibilul nuclear va lua contact cu grafitul, exploziile ar putea fi iminente în miezul reactorului”, au declarat experţii.

Limita de funcţionare în ultima perioadă de exploatare a fost de 350 de fisuri, dar inspectorii au găsit mai multe. Planurile EDF vizează un acord prin care să stabilească noua limită de funcţionare la 700 de fisuri.

Colin Weir, directorul centralei, a declarat că siguranţa nucleară este pe primul loc şi reactorul trei a fost oprit pentru lucrări de inspecţie şi mentenanţă.

„Trebuie să demonstrăm că reactorul se va opri întotdeauna şi se va opri mai ales în cazul unui seism extrem de puternic”, a spus Weir.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării