main logo
399

Despre ce va discuta Zelenski cu oficialii UE și NATO

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, va discuta despre strategia de recuperare a Crimeei cu oficialii de rang înalt ai Uniunii Europene și NATO în timpul vizitei sale la Bruxelles, a anunțat secretarul său de presă, Iulia Mendel, potrivit postului de televiziune „1 + 1”.

Despre ce va discuta Zelenski cu oficialii UE și NATO

„Să nu credeți că această administrație a uitat de Crimeea. Sunt în curs de desfășurare consultări constante”, a declarat Mendel, asigurând că administrația noului președinte „dorește să fie transparentă”, dar nu este gata să vorbească despre zvonuri sau decizii înainte ca acestea să fie luate, inclusiv pentru că aceste decizii „pot fi foarte sensibile”. 

„Crimeea este Ucraina”, a spus purtătorul de cuvânt al președintelui ucrainean, adăugând că acest lucru se confirma și „din punct de vedere istoric, diplomatic și politic și prin orice mijloace”, transmite Știri.md cu referire la Paginaderusia.ro.

Zelenski va sosi la Bruxelles pe 4 iunie. Aceasta va fi prima sa vizită de lucru în străinătate în calitate de președinte. În special, el se va întâlni cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg și cu președintele Consiliului European, Donald Tusk. 

În cadrul întâlnirilor vor fi discutate aspecte legate de problema Crimeei.

Anterior, președintele Ucrainei însuși a spus că Kievul are propuneri concrete și noi decizii privind încetarea conflictului în Donbas, subliniind că noul guvern „nu va negocia teritoriul și suveranitatea Ucrainei”.

El a mai spus că discuta despre încetarea focului în Donbas cu partenerii străini, iar părțile au ajuns la concluzia că este important să se reia negocierile în formatul normand. 

Pe 5 iunie, la Minsk va fi găzduită următoarea întâlnire a grupului de contact privind Donbasul, fostul președinte al țării Leonid Kucima urmand sa fie reprezentantul Ucrainei.

Tema Crimeei și Donbasului a fost atinsă și în discursul inaugural al lui Zelenski, în care a declarat că este necesar să se recupereze Crimeea, menționând că „nu se poate pierde ceea ce este deja al tau”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării