main logo
462

Descoperire istorică de la NASA: semnele că viața ar fi existat pe Marte

În 2012, NASA pornea cea mai ambițioasă misiune de-a explora Marte. Șase ani mai târziu avem un răspuns despre ce există și nu există pe planetă mulțumită roverului Curiosity.

Descoperire istorică de la NASA: semnele că viața ar fi existat pe Marte

Roverul Curiosity trimis de NASA pe Marte în vara lui 2012 a descoperit materii organice în solului unui lac vechi, secat. Lacul imens în care Curiosity a derulat cercetările are o vechime de circa trei miliarde de ani, transmite Știri.md cu referire la  playtech.ro.

Totodată, descoperirea de acum marchează un capitol important în cercetările spațiale. Furnizează dovezi concludente privind existența elementelor organice pe Marte.

Ce n-au reușit cercetătorii să deslușească până acum e dacă aceste elemente sunt resturi ale unor organisme vechi, produsul reacțiilor chimice sau au ajuns pe Marte aduse de comete. 

Testele derulate până acum indică aceste trei surse fără să stabilească precis care-i corectă.

Prezența acestor elemente organice identificate de NASA confirmă că, dacă au existat organisme pe Marte, au avut cu ce se hrăni. 

„Deși nu știm sursa elementelor, consistența acestor rezultate mă fac să cred că am dat lovitura în a descoperi materii organice pe Marte. 

Nu ne spune dacă viața a existat acolo, dar ne spune că existau resurse pentru orice organisme ar fi trăit acolo”, a declarat Jennifer Eigenbrode, biogeochimistă la Goddard Space Flight Center, NASA.

Roverul Curiosity a parcursul în timpul cercetărilor sale peste 19 kilometri. Și-a petrecut acești ani doar pe fundul acestui lac antic, în craterul Gale. Mostrele le-a colectat direct din sol, prin forare. Au fost apoi analizate cu instrumentele de care dispune Curiosity. 

Echipa de cercetători crede că acestea sunt produse ale unor molecule organice și mai mari, similare celor descoperite pe Pământ în cărbune.

Misiunea NASA pe Marte a mai returnat câteva rezultate favorabile. În 2015, roverul a identificat cloruri organice. Totuși, specialiștii se temeau atunci că putea exista contaminare externă de la echipamentul NASA, dar și că instrumentele puteau da rezultate false.

Ținta pe următorii ani e să fie descoperite depozite mai mari de substanțe organice. Dat fiind că acestea au fost identificate la câțiva centimetri sub sol susține teoria celor de la NASA. 

Următorul pas va fi să descopere urme de acizi grași, un semnal mai puternic că a existat viață acolo.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării