main logo
884

Demonstrație anti-Lukașenko: Sute de manifestanți, arestați

Sute de mii de oameni s-au adunat duminică după-amiază la Minsk, dar și în alte mari orașe din Belarus, pentru a manifesta împotriva lui Aleksandr Lukașenko.

Demonstrație anti-Lukașenko: Sute de manifestanți, arestați

„Marșul libertății” s-a vrut a fi cea mai mare mobilizare antiregim de la alegerile prezidențiale de acum o săptămână, dar a reușit să fie cea mai mare demonstrație din istoria postsovietică a Belarusului, relatează BBC, transmite Știri.md cu referire la Digi24.ro.

Presa din Belarus relatează că oamenii care pleacă de la demonstrația de la Minsk încep să fie arestați. Sunt săltați în mod haotic, atât în centrul orașului, cât și la periferii, chiar în curțile caselor. 

Jurnaliștii de la Radio Europa Liberă au transmis că au văzut indivizi în civil care trag de oameni și-i bagă cu forța în microbuze fără plăcuțe de înmatriculare, ducându-i către destinații necunoscute.

O astfel de dubiță fără număr de înmatriculare a fost fotografiată pe unul dintre bulevardele Minskului.

Vehicule militare, zărite prin oraș la încheierea demonstrației

Jurnaliștii au văzut, de asemenea, cam 15 camioane, câteva autobuze și microbuze, ca și alte echipamente ale forțelor de ordine care rulau pe bulevardul Independenței. 

Lukașenko i-a numit „șobolani” pe cei care protestează

Cu câteva ore mai înainte, președintele Lukașenko și-a făcut propriul miting și s-a adresat unei mulțimi de câteva mii de oameni, catalogându-i pe opozanți drept „șobolani”. El le-a cerut susținătorilor să se mobilizeze pentru a-și apăra „țara și independența”. Cu o zi înainte, liderul din Belarus, care se află de 26 de ani la conducerea țării, a cerut Moscovei ajutor în materie de securitate, invocând amenințări militare externe care ar plana la adresa țării. Lukanșenko a vorbit de două ori la telefon cu președintele Vladimir Putin în cursul acestui weekend.

Aleksandr Lukașenko și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu exercițiul militare pe care NATO îl desfășoară în Polonia și Lituania și s-a lansat într-o tiradă împotriva alianței militare occidentale. NATO a respins aceste acuzații.

Conform agenţiei ruse RIA, armata din Belarus va efectua la rândul său exerciţii în vestul ţării între 17 şi 20 august.

Directorul unui muzeu militar a dispărut

Directorul muzeului de istorie militară din Volkovisk, Konstantin Șișmakov, a dispărut. Duminica trecută, el refuzase să semneze protocolul electoral, potrivit site-ului TUT.BY.

Sâmbătă, el și-a sunat soția în cursul după-amiezii și i-a spus: „Nu mai lucrez, vin acasă”. Dar nu a mai apărut, iar de 24 de ore familia nu mai știe nimic de el. 

Konstantin a făcut parte din comisia electorală, dar a refuzat să semneze procesul-verbal final. 

Cel puţin două persoane au murit şi mii au fost arestate în urma protestelor declanşate după scrutinul de duminica trecută. Asta, potrivit autorităților. În realitate, ar putea fi vorba de mult mai multe victime. Cei care au fost închiși au arătat dovezi ale torturilor fizice la care au fost supuși.

Oponenţii lui Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani, spun că votul a fost fraudat, dar preşedintele invocă rezultatele oficiale, care îi acordă peste 80% din sufragii.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării