main logo
463

Defilare în Rusia pentru marcarea a 75 de ani de la asediul Leningradului

Tancuri şi sisteme de apărare antiaeriană au defilat duminică în centrul Sankt Petersburgului, cu ocazia marcării a 75 de ani de la sfârşitul teribilului asediu al Leningradului, care a cauzat moartea a cel puţin 800.000 de persoane din 1941 în 1944, relatează AFP.

Defilare în Rusia cu ocazia a 75 de ani de la asediul Leningradului

Parada, care a avut loc pe ninsoare, aproape Muzeului Ermitaj, a provocat o controversă, multe voci, inclusiv ale unor supravieţuitori ai asediului, denunțând-o ca pe un exemplu al propagandei militariste conduse de autorități, transmite Ştiri.md cu referire la hotnews.ro

Preşedintele rus Vladimir Putin, originar din acest oraş, nu a asistat la paradă, ci se va deplasa la cimitirul Piskarevskoie şi la un concert pentru omagierea victimelor.

În fața a sute de spectatori, la o temperatură de -11 grade Celsius, peste 2.500 de soldați, unii purtând mantale din piele de oaie şi cizme de fetru ca cele purate de către militari la acea vreme contra invadatorului nazist, au defilat, dar şi legendarul tanc de tip T-34 şi lansatoare de rachete.

Mulţimea a respectat un moment de reculegere pe sunetul metronomului. În timpul asediului, viteza unui metronom le indica locuitorilor, la radio, iminenţa bombardamentelor aeriene. Spectatori ţineau floriîn mână, iar unii plângeau.

”Aceasta este o sărbătoare a oraşului şi a întregii ţări”, subliniază antreprenor în vârstă de 45 de ani, Ivan Kolokolţev. ”Trebuie să ne amintim, trebuie să comemorăm, pentru ca oamenii să-şi amintească”.

Natalia Gheraşcenko, și ea spectatoare, a venit însoţită de fiul său în vârstă de 12 ani. ”O defilare militară este foarte frumoasă”, a spus femeia în vârstă de 35 de ani.

”Sfârşitul asediului este un eveniment foarte important pentru toată lumea”, a adăugat ea.

Leningradul avea trei milioane de locuitori înainte de război, iar 800.000 de persoane au murit de foame, boală sau ucise de bombe în cele 872 de zile de asediu al armatelor lui Adolf Hitler.

Înainte de ceremonii, aproape 5.000 de persoane au semnat o petiţie prin care au făcut apel la autorităţi să anuleze parada militară, calificată drept "un carnaval şi un sacrilegiu".

”Sunt împotriva acestui militarism”, a spus pentru AFP Yakov Gilinsky, un supraviețuitor al asediului. ”Războiul este o oroare”, potrivit acestuia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că este "o dată foarte importantă pentru întreaga ţară, pentru toţi ruşii şi personal pentru preşedintele Putin".

Vladimir Putin, în vârstă de 66 de ani, nu era născut în timpul asediului, dar fratele său mai mare a murit atunci şi este îngropat în cimitirul pe care urmează să-l viziteze preşedintele rus.

Mama lui Putin, aproape că a murit de foame în timpul blocadei, în timp ce tatăl său, care lupta în armata roşie, a fost rănit nu departe de Leningrad.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării