main logo
2769

Declarațiile unui lunetist care a supravegheat summitul de la Sibiu

Pentru o zi, Sibiul a fost cel mai sigur oraș din Europa. Forțe impresionante de securitate au supravegheat zona centrală, acolo unde a fost concentrată timp de câteva ore elita politică europeană.

Declarațiile unui lunetist care a supravegheat summitul de la Sibiu

Lunetiștii au urmărit fără să clipească orice mișcare, iar agenții au controlat ca la aeroport, fiecare persoană care a intrat în zona zero, transmite Știri.md cu referire la Protv.ro.

Toate pentru că la Sibiu s-a întâmplat un lucru extrem de rar: liderii Europei au strâns mâinile mulţimii și au făcut poza de grup sub cerul liber, în piața centrală. 

O armată de oameni a monitorizat Sibiul. Parcările au fost pline de maşini de poliţie, jandarmerie şi SRI. Printre oamenii curioşi să-i vadă pe Merkel sau Macron se plimbau zeci de bărbaţi bine făcuţi, înarmaţi până în dinţi, cu arma la vedere.

De la înălţime, echipele de lunetişti au ţinut sub observaţie spaţiile deschise, dar şi toate ferestrele clădirilor ce mărgineau piaţa.

Pe un pod vechi din centrul Sibiului doi lunetişti au avut misiunea de a supraveghea Piaţa Mare, dar şi dacă oamenii care locuiesc în zonă au respectat indicaţiile autorităţilor şi nu au stat mai mult de două trei secunde la geam. Cei doi lunetişti au stat în picioare 8 ore până la următoarea tură. 

Extrem de concentrat, unul dintre trăgătorii de elită ne-a explicat modul în care foloseşte luneta, Sig Sauer, model german.

Lunestist: Ca să stabilizez arma.
Repoter: Nu prea clipeşti.
Lunestist:Nu am cum să clipesc.

În punctele de intrare în zonele securizate au fost instalate filtre similare celor din aeroporturi.

Locuitorii Sibiului, dar şi turiştii care au vrut de pildă să treacă prin zona de securitate şi să ajungă să zicem în Piaţa Unirii au trecut printr-un cort special amenajat şi un filtru, după care au fost percheziţionaţi.

Zeci de mii de oameni au trecut prin astfel de proceduri, iar atenţia specialiştilor în securitate a fost pusă mereu la încercare.

Porţi de detectare a metalelor au fost instalate şi în hotelurile unde au fost cazate delegaţiile oficiale.

Între timp, în alt colţ al oraşului, specialiştii SRI verificau abilităţile roboţelului antitero teleghidat de la distanţă, folosit la verificarea coletelor suspecte.

Dar roboţelul antitero a fost asistat de câini antrenaţi să distingă mirosurile substanţelor periculoase. Rogue, de pildă, are în memoria să 300 de mirosuri.

Serviciile de securitate s-au pregătit şi cu un spital mobil şi specialişti pregătiţi să intervină în orice moment:

Colonelul Balcu Cosmin, Comandantul Acţiunii Forţe Situaţii de Urgenţă şi Situaţii medicale: ”O eventuală explozie care să fie urmată de un incendiu şi o contaminare. Contaminare chimică. Trebuie să vă bazaţi pe noi şi să aveţi încredere în forţele noastre.”

Pentru bună desfașurare a summit-ului a fost amplasat un sistem video de monitorizare a traseelor de deplasare, iar mai multe echipe au luat probe inclusiv din mâncare pentru a evita orice problemă pentru localnici şi vizitatori.

SRI, SIE, MAI, MAPN, STS, SPP şi alte instituţii de forţă au avut în sarcina lor siguranţă a 36 de delegaţii oficiale din care au făcut parte 400 de invitaţi de rang înalt, aproape 1000 de jurnalişti şi 100 de traducători.

Toţi cei implicaţi s-au descurcat excepţional şi niciun incident nu a umbrit succesul summitului european.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării