main logo
1067

Decis: Parlamentul European a adoptat certificatul digital COVID-19

Parlamentul European a aprobat astăzi definitiv certificatul digital al UE privind vaccinarea anti-COVID-19.

Decis: Parlamentul European a adoptat certificatul digital COVID-19

Despre decizia finală a anunțat pe pagina sa de Facebook eurodeputatul Siegfried Mureșan, transmite Știri.md.

Certificatul a fost aprobat cu 546 voturi pentru, 93 împotrivă și 51 abțineri.

”Certificatul digital va permite oamenilor să călătorească mai ușor și în siguranță prin statele membre ale Uniunii Europene. Acesta este dovada că o persoană a fost vaccinată, are un test cu rezultat negativ sau s-a vindecat de COVID-19 în ultimele 6 luni.

Noi, Parlamentul European, am luptat ca forma finală a acestui certificat să fie în primul rând în avantajul oamenilor, să aducă beneficii europenilor care vor să călătorească – nu să creeze mai multă birocrație – și să poată fi accesibil tuturor cetățenilor.

În cadrul negocierilor cu Consiliul, am reușit să obținem un acord pentru ca țările Uniunii să nu poată impune restricții de călătorie suplimentare persoanele care dețin un astfel de certificat, cum ar fi carantina, autoizolarea sau testarea, decât în cazuri absolut excepționale și cu notificarea în prealabil a celorlalte state și a cetățenilor.

În plus, ne-am asigurat că testarea în vederea emiterii certificatului este ușor accesibilă și la un preț abordabil. La cererea noastră, a Parlamentului European, Comisia s-a angajat să mobilizeze 100 de milioane de euro în cadrul Instrumentului pentru sprijin de urgență pentru ca statele membre să poată cumpăra teste COVID19.

O altă prioritate a noastră a fost garantarea protecției datelor cu caracter personal pentru toți cetățenii UE. Astfel, certificatele vor fi verificate pentru a preveni frauda și falsificarea, așa cum va fi verificată și autenticitatea sigiliilor electronice incluse în document. Datele cu caracter personal obținute din certificate nu pot fi stocate în statele membre de destinație și nu va exista o bază de date centrală la nivelul UE.

Urmează ca regulamentul privind certificatul să fie adoptat în mod oficial și de către Consiliu, după care va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE. Certificatul UE COVID-19 se va aplica de la 1 iulie și va fi în vigoare timp de 12 luni”, a anunțat europarlamentarul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării