De ce uleiul de măsline nu este bun pentru prăjit
Jurnalistul și prezentatorul Dragoș Pătraru, cunoscut pentru promovarea unui stil de viață echilibrat, aduce în prim-plan o alegere pe care o facem zilnic în bucătărie, și anume ce ulei folosim pentru prăjit.

Deși mulți consideră că uleiul de măsline este opțiunea ideală pentru gătit, Dragoș Pătraru avertizează că atunci când vine vorba de prăjeli, uleiul de rapiță este alegerea cu adevărat sănătoasă, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro.
Uleiul de măsline are un punct de fumegare scăzut și nu rezistă la temperaturi mari, explică jurnalistul. În aceste condiții, prăjirea cu ulei de măsline poate duce la descompunerea acestuia și la formarea de substanțe toxice, în timp ce proprietățile nutritive se pierd. Asta nu înseamnă că trebuie scos din dietă. Acesta rămâne excelent în salate sau preparate gătite la temperaturi moderate.
Uleiul de rapiță: sănătos, dar ignorat de mulți români
Dragoș Pătraru susține că uleiul de rapiță este singura variantă care bifează toate cerințele pentru o prăjire corectă și sănătoasă. Are un punct de fumegare ridicat, un profil nutrițional bun și nu este foarte procesat.
În plus, conține grăsimi omega-3, benefice pentru sănătatea inimii și a creierului, și o proporție echilibrată între grăsimi monosaturate și polinesaturate. Este și versatil – poate fi folosit pentru prăjeli, coacere, sosuri sau chiar în marinare.
În ciuda calităților, uleiul de rapiță este puțin folosit în România, fie din lipsa unei promovări adecvate, fie din cauza confuziilor legate de efectele sale asupra sănătății. Pătraru îndeamnă consumatorii să se informeze corect și să facă alegeri mai bune în bucătărie.
Uleiul de rapiță este o alternativă accesibilă, disponibilă în magazine, și care nu compromite gustul în favoarea sănătății – ci le oferă pe amândouă.