main logo
966

De ce nu vrea Putin să-l felicite pe Zelenski cu învestirea în funcţie

Preşedintele rus Vladimir Putin nu intenţionează să-l felicite pentru învestirea în funcţie pe noul preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

De ce nu vrea Putin să-l felicite pe Zelenski cu învestirea în funcţie

Putin îl va felicita pe nou alesul preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski dacă va face ”primele” progrese în soluţionarea conflictului din Donbas şi va ameliora relaţiile cu Rusia, a spus Peskov, fără să precizeze ce anume implică aceste ”prime” progrese, transmite Știri.md cu referire la Stirileprotv.ro.

Crimeea este o regiune a Federaţiei Ruse, problema apartenenţei ei nu se pune, a mai spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, comentând afirmaţiile preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, învestit luni, cu privire la planurile sale de a readuce peninsula Crimeea în componenţa Ucrainei.

”În privinţa apartenenţei Crimeii, aici, aşa cum am spus în mod repetat, în general, o astfel de întrebare nu există şi nu poate exista: Crimeea este una dintre regiunile Rusiei”, a afirmat Dmitri Peskov, citat de agenţia de presă TASS.

În discursul rostit la ceremonia de învestire, noul preşedinte ales al Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că ”prima sarcină” a preşedinţiei sale va fi să se ajungă la o încetare a focului în Donbas, în estul ţării, şi s-a declarat dispus la adoptarea unor ”decizii complexe” în acest sens, potrivit EFE.

”Prima noastră sarcină este să realizăm o încetare a focului în Donbas”, a spus Zelenski, în discursul său inaugural, după ce a preluat funcţia de şef al statului într-o ceremonie solemnă în Rada Supremă (parlamentul unicameral) de la Kiev.

”Vă pot asigura că sunt dispus să fac totul pentru ca eroii noştri să nu mai continue să moară. Nu mi-e teamă să iau decizii complexe. Sunt dispus să-mi pierd popularitatea şi, dacă este necesar, chiar şi funcţia, pentru a instaura pacea”, a afirmat noul preşedinte ucrainean.

În acelaşi timp, el a subliniat că acest obiectiv trebuie realizat ‘fără pierderi de teritorii’.

”Nu noi am început războiul, dar noi va trebui să-l încheiem. Suntem pregătiţi pentru dialog şi sunt convins că primul pas pentru începerea acestui dialog va fi întoarcerea tuturor prizonierilor ucraineni” acasă, a adăugat el.

Zelenski a subliniat că Crimeea, anexată de Rusia în 2014 şi regiunea Donbas, scena unui conflict armat care a izbucnit în acelaşi an, soldat cu peste 10.000 de morţi până acum, sunt teritorii ucrainene. În acest context, el a remarcat că nu crede că este corect să se vorbească despre ”recuperarea teritoriilor pierdute”, deoarece ”nu poţi pierde ceea ce îţi aparţine de drept”.

Referindu-se la estul Ucrainei, Volodimir Zelenski a trecut de la limba ucraineană la limbă rusă, lansând un apel la recuperarea populaţiei rusofone din Donbas.

În acel moment, un deputat al Partidului Radical (naţionalist), Oleh Liaşko, l-a întrerupt pe preşedinte pentru că vorbea în limba rusă. Zelenski i-a răspuns că locuitorii vorbitori de limba rusă din Ucraina sunt şi ei ucraineni.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării