main logo
397

De ce căderile de pietre din Alpi au legătură cu încălzirea globală

Încălzirea globală, e reală, și are o mulțime de efecte negative asupra planetei. Mai nou, specialiștii au descoperit că aceasta este responsabilă pentru prăbușirile tot mai dese ale rocilor din Alpi.

De ce căderile de pietre din Alpi au legătură cu încălzirea globală

Oamenii de știință avertizează că odată cu ritmul alert al ghețarilor elvețieni care se topesc, cresc și șansele căderilor periculoase de roci, transmite Știri.md cu referire la playtech.ro.

Iar acest lucru, au observat și locuitorii care care trăiesc în orașele de la poalele munților și care se confruntă cu străzi blocate și cu o infrastructură afectată din cauza acestor roci. 

Mai rău, deja s-au înregistrat și cazuri în care turiștii au fost răniți de aceste roci aflate în cădere.

De asemenea, și autoritățile elvețiene au declarat că numărul alunecărilor de pietre s-au înmulțit semnificativ, ceea ce reprezintă o provocare majoră atât pentru planetă cât și pentru viața oamenilor care locuiesc prin preajmă.

Încălzirea globală provoacă alunecări tot mai dese ale rocilor din Alpi

Odată cu topirea ghețarilor din Alpii Elvețieni solul se înmoaie, ceea ce provoacă alunecări frecvente ale rocilor. Iar cea mai mare problemă este faptul că nimeni nu poate prezice când și unde va avea loc următoarea catastrofă pentru a se lua măsuri, astfel încât nici o viață să nu fie pusă în pericol.

Situația este cu atât mai complicată pentru autorități cu cât Alpii atrag un număr imens de turiști. De exemplu, un parapantist a observat o crăpătură într-un munte din zona lacului Öschinen, care atrage în jur de 3.000 de turiști pe zi, vara. 

Iar geologii avertizează că fix în locul despre care vorbim urmează să se prăbușească 15 metri cubi de piatră. Ca să-ți faci o idee, gândește-te că această cantitate de rocă ar umple în jur de 6.000 de bazine olimpice de înot.

„Schimbările climatice au un efect direct asupra masei gheții și retragerea ghețarilor”, a spus Andreas Bauder, glaciolog la ETH Zurich. 

„Ghețarii contribuie la stabilitatea Alpilor pentru că țin pietrele fixe și pentru că protejează munții de precipitații. Dacă apa se prelinge în munte, se produce eroziunea, iar pietrele cad”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării