main logo
2387

De ce au început americanii să se vaccineze în secret: Vă rog să nu spuneți nimănui

Noul val pandemic, alimentat de tulpina “Delta” a virusului SARS-CoV-2, a început să-i facă pe unii dintre cetățenii americani care inițial erau reticenți în a se vaccina, să se imunizeze împotriva COVID-19.

De ce au început americanii să se vaccineze în secret: Să nu spunețiFoto: Getty Images

De altfel, vaccinarea împotriva coronavirusului a polarizat foarte mult societatea americană, încât unii dintre cetățeni, precum sunt locuitori statului american Missouri, se vaccinează în secret pentru a evita criticile familiilor și prietenilor care se opun vaccinării, după cum a mărturisit un medic în această săptămână pentru CNN, transmite Știri.md cu referire la Digi24.ro.

„Au avut o oarecare experiență care le-a cam schimbat părerea în raport cu vaccinul anti-COVID față de părerile prietenilor, colegilor de muncă și membrilor familiei. 

Acești oameni au decis singuri că trebuie să se vaccineze, după ce au făcut cercetări în privința beneficiilor imunizării și au discutat cu cadre medicale", a declarat Priscilla Frase, doctor și director executiv privind informațiile medicale la Ozarks Healthcare din West Plains din Missouri.

„Dar, chiar dacă au reușit singuri să ia această decizie, aceștia nu au vrut să se confrunte cu presiuni din partea colegilor sau cu critici din partea familiei” a mai spus Priscilla Frase, care a mai precizat că farmacista spitalului unde lucrează i-a mărturisit că mai multe persoane care au venit să se vaccineze au încercat să-și mascheze intenția, spunând: „vă rog, vă rog să nu spuneți nimănui că am primit acest vaccin".

Doctorul Priscilla Frase a mai declarat pentru CNN că spitalul a acordat intimitate acelor pacienți care au cerut asta pentru a se vaccina, oferindu-le serul anti-covid direct la geamul mașinii lor.

„Facem orice depinde de noi pentru a le oferi oamenilor un loc în care se simt confortabil atunci când primesc vaccinul”, a spus Frase, subliniind că „numărul oamenilor care vin să se vaccineze acum, deși inițial nu voiau, nu este atât de mare, însă fiecare persoană la care putem ajunge pentru a o imuniza împotriva covid-19 reprezintă o victorie".

Majoritatea persoanelor din SUA care mor de COVID-19 nu sunt vaccinate

Studiile celor trei vaccinuri autorizate în Statele Unite au arătat că acestea nu sunt 100% eficiente, însă oferă totuși o protecție puternică împotriva infecțiilor și a cazurilor severe de îmbolnăvire cu COVID-19. 

Majoritatea persoanelor spitalizate și care mor din cauza bolii COVID-19 nu sunt vaccinate, potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA (CDC).

Un sondaj realizat de Kaiser Family Foundation la începutul acestei luni a constatat că majoritatea oamenilor care au luat decizii ferme într-un fel sau altul cu privire la planurile lor privind vaccinarea nu și-au schimbat aproape deloc decizia în ultimele șapte luni. 

Din totalul cetățenilor americani care nu voiau să se vaccineze la începutul anului, în ianuarie, doar aproximativ 8% s-au răzgândit, a relevat sondajul.

Statul american Missouri are 41% din populația sa complet vaccinată împotriva Covid-19 și se situează pe locul 13 în clasamentul statelor cu cea mai scăzută rată de vaccinare, alături de state precum Arkansas, Florida și Nevada, potrivit CDC. De altfel, Missouri a avut unele dintre cele mai mari rate de noi cazuri pe cap de locuitor în ultimele săptămâni, deoarece pandemia de coronavirus a atacat cu precădere oamenii nevaccinați până acum.

Până în prezent, puțin peste 179 de milioane de americani cu vârstă peste 18 ani au primit cel puțin o doză de vaccin împotriva COVID-19, ceea ce reprezintă un total de 69.4% din totalul populației adulte. 

De asemenea, peste 155,6 milioane de americani peste 18 ani au fost vaccinați cu ambele doze, aceștia reprezentând procent de 60.3% din totalul adulților din Statelor Unite, conform datelor în timp real publicate de CDC.

Totodată, numărul total al cetățenilor americani care au primit cel puțin o doză de ser împotriva COVID-19 este de aproximativ 190 de milioane, ceea ce reprezintă 57,2%. 

Aproape 164 de milioane de americani au fost vaccinați complet, ceea ce reprezintă un procent de 49,8% din totalul populației.

Noul val pandemic și gradul ridicat de spitalizare în rândul nevaccinaților

Doctorul Priscilla Frase a mai spus că spitalul în care lucrează s-au internat 33 de pacienți cu simptome de Covid-19 în ultimele patru zile, iar numărul acestora este așteptat să crească.

„Pacienții care vin acum sunt, în general, mai tineri decât ceea ce am văzut înainte, la precedentele valuri, iar majoritatea acestora nu au fost vaccinați", a declarat medicul american, evidențiind în același timp că la momentul actual sunt mult mai mulți oameni care necesită oxigen.

„Cel mai șocant lucru pentru noi a fost faptul că, în toamnă spre iarnă, ne-au trebuit patru luni pentru a ajunge la capacitatea maximă de internări. Acum ne-a luat doar 30 de zile să depășim acest prag", a semnalat Priscilla Frase.

Și nu doar spitalul în care lucrează aceasta se confruntă cu un aflux de pacienți care necesită internare.

Sistemul de sănătate CoxHealth a declarat că își extinde capacitatea de morga din cauza creșterii numărului de decese asociate cu COVID-19.

„Am implementat o tehnologie portabilă care permite răcirea corpurilor și plasarea lor în afara morgii. A trebuit să extindem acest lucru, deoarece mortalitatea a crescut foarte mult în ultima vreme", a declarat președintele și CEO-ul CoxHealth, Steve Edwards, în timpul unei conferințe de presă susținută în această săptămână.

Furia cetățenilor vaccinați

Pe măsură ce cazurile de coronavirus au intrat pe un trend ascendent și cresc în toată țara, mulți dintre americanii imunizați împotriva covid-19 își pierd răbdarea cu rezistența la vaccin care, spun ei, reprezintă o indiferență față de o datorie civică, notează ziarul american The New York Times.

Totodată, o parte dintre cetățenii vaccinați, care îi critică pe cei care sunt în continuare reticenți față de vaccinul împotriva covid-19,  susțin că teoriile conspirației și dezinformarea joacă un rol puternic în menținerea scepticismului față de inocularea anti-COVID, chiar dacă spitalele încep din nou să se umple de bolnavi de covid-19.

„Este ca și cum soarele a ieșit de dimineață și toată lumea se ceartă în legătură cu acest lucru”, a declarat Jim Taylor, un pensionar în vârstă de 66 de ani, care locuiește în orașul Baton Rouge din statul Louisiana, unul dintre statele americane în care mai puțin de jumătate dintre adulți sunt complet vaccinați.

„Virusul este aici și ucide oameni. Însă, chiar dacă avem un mod testat în timp de a-l opri, nu vrem să facem acest lucru, iar asta mă revoltă", a mai spus Jim Taylor.

La rândul său, Doug Robertson, un profesor în vârstă de 39 de ani, care locuiește în statul Oregon, a declarat că „acum există un vaccin și o lumină la capătul tunelului acestei pandemii, iar unii oameni aleg să nu meargă spre acea lumină”.

Doug are trei copii prea mici pentru a fi vaccinați, inclusiv un copil cu o stare gravă de sănătate. El a mai spu că cei care aleg să nu se vaccineze „întunecă drumul” către ieșirea din pandemie pentru pentru familia sa și pentru alții ca ai ei, care au nevoie să nu fie infectați de alții.

Pentru mulți americani care au fost vaccinati cu luni în urma, viitorul începe sa pară sumbru. Frustrarea tensionează relațiile chiar și în cadrul familiilor. 

Josh Perldeiner, în vârstă de 36 de ani, un cetățean care locuiește în statul american stat american connecticut și care are un fiu în vârstă de 2 de ani, a declarat că a fost vaccinat la jumătatea lunii mai. Însă, o rudă apropiată, pe care o vizitează frecvent, a refuzat să se imunizeze împotriva coronavirusului, deși el și alți membri ai familiei i-au cerut să facă acest lucru.

Recent, Perldeiner a fost testat pozitiv cu virusul SARs-CoV-2 după ce a călătorit în Florida, un stat cu probleme în ceea ce privește rata de vaccinare și gradul de spitalizare al pacienților cu Covid-19. Josh Perldeiner se teme acum că fiul său, prea tânăr pentru a fi imunizat, ar putea fi expus la infectare, declarând că „situația pandemică actuală merge dincolo simplul fapt că ne punem în pericol”.

„Oamenii cu privilegii refuză vaccinul, iar asta ne afectează economia și prelungește criza, pe măsură ce infecțiile cresc. Simt că am ajuns în același punct în care eram în urmă cu un an, atunci când multor oameni nu le pasau dacă alți oameni mor”, a declarat Perldeiner.

Campania de vaccinare din SUA s-a blocat  

Chiar dacă Statele Unite se află într-o formă mult mai bună decât în aproape toate momentele anterioare ale pandemiei de COVID-19, cu numărul deceselor provocate de SARs-CoV-2 la cele mai scăzute niveluri din primăvara anului 2020 și un grad de spitalizare spitalizare care reprezintă doar o fracțiune din vârful atins în iarna trecută, campania de vaccinare din SUA s-a blocat în mare măsură, iar americanii sceptici refuză să se inoculeze, scrie The Guardian.

Pe lângă factorii conspiraționiști și dezinformatori, printre motivele care au generat acest impas se numără neîncrederea în vaccinuri și în instituții, deopotrivă agenții guvernamentale din domeniul medical și companii producătoare și efectele secundare ale serurilor.

Deși a fost pentru câteva săptămâni printre cei mai rapide țări care au imunizat populația, vaccinând peste 3 milioane de oameni pe zi, rata zilnică de vaccinare în SUA este acum mult mai lentă decât la mijlocul lunii aprilie.

La nivel întregii țări, în general, persoanele bogate din SUA sunt mai susceptibile de a se vaccina decât persoanele cu venituri reduse. 

De asemenea, americanii din mediul urban sunt mai predispuși să fie vaccinați decât cei din mediul rural. Totodată, cei din nord sunt mai atrași de ideea de imunizare decât cetățenii din sud, iar americanii albi sunt mai predispuși să se vaccineze decât persoanele de culoare sau latinoamericanii. În același timp, cea mai populară narațiune, conform The Guradian, democrații sunt mai susceptibili de a fi vaccinați decât republicanii.

Sondaje de opinie de la începutul aceste luni au indicat faptul că circa 15-20% dintre americani sunt extrem de circumspecți la ideea de a fi vaccinați împotriva COViD-19, iar încercările autorităților politice și medicale de a-i convinge nu vor da rezultate, transmite The Wall Street Journal.

Specialiștii medicali din SUA susțin că, în condițiile în care campania de vaccinare continuă să stagneze, aceasta va lăsa Statele Unite vulnerabile în fața unor riscuri asociate pandemiei, între care focare de infecții ce vor apărea peste vară în statele din sud până la continuarea reapariției coronavirusului în această toamnă și posibilitatea apariției unor variante noi și posibil mai periculoase decât tulpina “Delta”.

Cadrele medicale afirmă că virusul SARS-CoV-2 și variantele asociate acestuia se răspândește în continuare printre cei nevaccinați la fel de repede ca în timpul focarelor masive din toamna și iarna lui 2020, iar acest lucru este deosebit de periculos pentru cei care nu pot fi vaccinați sau nu primesc suficientă protecție împotriva vaccinurilor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării