main logo
371

De câte voturi e nevoie în Senat pentru urmărirea penală a lui Tăriceanu

Călin Popescu Tăriceanu, al doilea om în stat şi preşedintele Senatului, este bănuit că ar fi primit mită 800.000 de dolari.

De câte voturi e nevoie în Senat pentru urmărirea penală a lui Tăriceanu

S-ar fi întâmplat în perioada în care a fost premier, susţin procurorii anticorupţie.

Anchetatorii spun că șpaga s-ar fi dat pentru promovarea unei hotărâri de guvern prin care s-au adoptat acte adiţionale la controversatul contract de licenţiere „Microsoft″⁣. 

DNA a cerut oficial avizul Senatului pentru ca Tăriceanu să fie urmărit penal, transmite Știri.md cu referire la Stirileprotv.ro.

În replică, demnitarul respinge acuzaţiile şi consideră că ar fi vizat de o reacţie a procurorilor, pentru că i-a criticat din pricina protocoalelor încheiate cu SRI.

Călin Popescu Tăriceanu este suspectat de cei de la DNA ca în 2007 şi 2008, pe când era premier, ar fi primit foloase materiale în valoare de 800 de mii de dolari. 

O firmă austriacă care livra licenţe Microsoft instituţiilor guvernamentale i-ar fi plătit, susţin anchetatorii, o datorie pe care Tăriceanu ar fi avut-o la o firmă internaţională de consultanţă. Ancheta, susţin procurorii DNA, ar fi fost deschisă anul acesta la cererea autorităţilor judiciare austriece.

În schimbul banilor, afirmă procurorii, actualul preşedinte al Senatului ar fi promovat hotărâri de guvern prin care să poată fi încheiate acte adiţionale la contractul ″Microsoft″⁣, semnat de guvernul anterior condus de Adrian Năstase.

„Suma ar reprezenta un comision de 10% din valoarea acestor acte adiționale și ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore”, susține procurorii DNA.

O acuzaţie pe care Călin Popescu Tăriceanu o respinge categoric şi afirmă că procurorii reîncălzesc o ciorbă veche de 10 ani, în încercarea de a-l salva pe Augustin Lazăr, procurorul general al României, pe care ministrul Justiţiei vrea să îl revoce din funcţie.

Imediat după ce a aflat că cererea de încuviinţare a urmării sale penale a ajuns la Senat, a postat un amplu mesaj pe contul de socializare, în care afirmă că: ”am promovat aceste HG în contextul în care Microsoft amenința că va da România în judecată, caz în care riscam ca statul român să piardă mulți bani. În fața acestor evidențe, să vorbești despre acuzații de mită, este lipsit de sens”.

Iar fostul său consiler Dan Andronic este gata să îi ia apărarea.

„La cum îl cunoaşteţi, credeţi că era capabil să ia şpaga? Nu”, suține Dan Andronic, fost consilier al lui Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu se bucură de imunitate aşa că nu poate fi anchetat fără avizul Camerei Superioare a Parlamentului.

Cererea de urmărire penală şi cele 73 de volume cu dovezi strânse de procurorii anticorupţie au fost preluate miercuri de vicepreşedintele Senatului, Claudiu Manda, pe care Tăriceanu l-a lăsat să conducă vreme de două zile camera superioară a Parlamentului.

„A zis că luni o să trimită la biroul permanent și le vor trimite la juridică unde se desigilează dosarele și se citesc”, a susținut Claudiu Manda.

Soarta lui Călin Popescu Tăriceanu va fi decisă de plenul Senatului, acolo unde coaliţia PSD-ALDE deţine majoritatea. Pentru că preşedintele Senatului să poată fi urmărit penal ar fi nevoie de 69 de voturi, ori partidele din coaliţia de guvernământ ar avea asigurate 71. 

Un vot final ar putea fi dat în cel mult două săptămâni. Este cu atât mai necesar cu cât, susţin specialiştii, există riscul ca acuzaţiile care îl vizează pe Popescu Tăriceanu să se prescrie curând.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării