main logo
654

Dacă nu își vor vaccina copii, pot fi decăzuți din drepturile părintești

Judecătorii constituționali ai Ungariei au hotărât ca acei părinți care refuză neîntemeiat vaccinarea copiilor să fie separați temporar de cei din urmă.

Dacă nu își vor vaccina copii, pot fi decăzuți din drepturile părintești

Curtea Constituțională a Ungariei a decis că minorii pot fi separaţi temporar de părinţii lor dacă aceştia din urmă refuză să își vaccineze copiii. Refuzul trebuie însoțit de un motiv justificat, informează Agerpres

„Poate fi limitat dreptul părinţilor la educare (a copiilor) în cazul refuzului vaccinării obligatorii fără un motiv valabil”, se arată în decizia Tribunalului Constituţional, care stabileşte că, „în caz extrem, separarea minorului de familie poate fi constituţională”. 

Totuşi, acelaşi verdict precizează că separarea minorului de familia sa poate fi doar temporară, nicidecum definitivă. Conform Curții Constituționale maghiare, protecţia şi îngrijirea minorilor constituie în primul rând o obligaţie a părinţilor şi abia apoi a statului. Vaccinare obligatorie. 

Decizia a fost pronunţată după o sesizare privind refuzul unor părinţi de a-şi vaccina copilul, născut în 2015, şi care au refuzat de asemenea orice asistenţă la naştere. 

„Vaccinarea obligatorie este indispensabilă pentru asigurarea protejării societăţii în faţa bolilor şi a epidemiilor.”, explică Tribunalul Constituţional al Ungariei.

Vaccinare obligatorie. În România, la fel ca în multe alte țări de pe continentul European și cel american, există ample campanii menite să îi convingă pe părinți să nu își vaccineze copiii. 

Campania nu se desfășoară doar la nivel de dezbateri, ci și în mediul online. Sunt împrăștiate informații false despre așa-zisele efecte ale vaccinurilor asupra copiilor. Propagandiștii anti-vaccin afirmă că unul dintre efecte ar fi chiar autismul.

Mișcarea anti-vaccin a câștigat teren din cauza mijloacelor media de promovare. Aceasta este una dintre cauzele pentru care am avut epidemie de rujeolă în România, soldându-se cu zeci de decese. 

Mai multe companii, printre care Facebook, Youtube și Google au hotărât să ia măsuri pentru a combate această propagandă. Un studiu științific de mare anvergură a reușit să demonstreze că nu există nicio legătură între vaccinuri și autism.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării