main logo
2205

Cutremur de 7 grade în Alaska: Drumuri distruse şi clădiri devastate

Drumuri distruse, clădiri fisurate, geamuri sparte, rafturi şi dulapuri golite de conţinut, acesta este peisajul în urma puternicului cutremur, cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter, care a zguduit vineri sudul statului american Alaska şi a provocat panică în oraşul Anchorage.

Cutremur de 7 grade în Alaska: Drumuri distruse şi clădiri devastateCutremur de 7 grade în Alaska: Drumuri distruse şi clădiri devastate

Seismul a fost urmat de zeci de replici, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.

Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite a lansat o avertizare de tsunami în urma cutremurului produs la 13 kilometri de Anchorage, localitatea cea mai mare din Alaska, unde trăiesc circa 300.000 de persoane. Alerta a fost ridică la scurt timp. „A fost mult zgomot când s-a întâmplat. Era clar ca era ceva mult mai puternic decât de obicei”, a declarat primarul oraşului Anchorage, Ethan Berkowitz.

În urma seismului nu au fost raportate decese, însă mai mulţi răniţi, dintre care o persoană aflată în stare gravă, au fost transportaţi la spitale, conform mass-media americană.

Poliţia din Anchorage a raportat „daune importante la nivelul infrastructurii”. „Numeroase locuinţe şi clădiri sunt deteriorate. Multe drumuri şi poduri sunt întrerupte. Nu plecaţi la drum dacă puteţi evita acest lucru”, a recomandat poliţia din Anchorage, care a anunţat ulterior redeschiderea unor autostrăzi importante.

Preşedintele american Donald Trump a aprobat starea de urgenţă pentru Alaska şi a ordonat acordarea unui ajutor în acest stat. Serviciile de intervenţie s-au temut, în principal, de accidentele şi incendiile care ar fi putut fi provocate de liniile de electricitate căzute la sol sau de conductele de gaze fisurate. Traficul aerian de la Aeroportul Anchorage a fost suspendat pentru câteva ore pentru evaluarea daunelor. Oleoductul care traversează Alaska a fost, de asemenea, închis ca măsură de precauţie, însă a fost repus în funcţiune după şapte ore. Instituţiile de învăţământ şi-au suspendat activitatea, iar unii elevi au fost evacuaţi.

La 27 martie 1964, un cutremur cu magnitudinea 9,2, cel mai violent înregistrat vreodată în Statele Unite şi în lume, a lovit regiunea Anchorage. Seismul a durat mai multe minute şi a provocat un tsunami distrugător pe toată coasta de vest a Americii, lăsând în urmă aproximativ 130 de victime, aminteşte AFP.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării