main logo
599

Cutremur cu magnitudine de moment 5.1 la o adâncime de doar 2 kilometri

Un cutremur de suprafaţă a avut loc duminică în Grecia.

Cutremur cu magnitudine de moment 5.1 la o adâncime de doar 2 kilometri

Un cutremur de intensitate medie s-a produs duminică, 17 martie, în Grecia. Seismul de 5,1 pe scara Richter a afectat partea de sud a țării și a avut loc la o adâncime de 2 kilometri. În zonă se află o localitate cu 1.400 de kilometri, iar la peste 200 de kilometri distanță un oraș vizitat de români în special vara, transmite Ştiri.md cu referire la romaniatv.net.

Cutremurul s-a produs după prânz, iar cea mai apropiată localitate de epicenttru este Ayios Nikolaos, situată la o distanță de 2 kilometri și având o populație de 1.400 de locuitori. La 72 de kilometri se afla Patra, cu 164.000 de locuitori, iar la 231 kilometri – Zakynthos, care are 11.600 de locuitori.

Orașul Zakynthos este capitala insulei cu același nume. Aici ajung anual în vacanțe sute și, uneori, mii de români. Localitatea a fost reconstruită după un cutremur devastator, produs în anul 1953. Atunci au murit peste 400 de oameni și presa greacă a scris că doar două clădiri au mai rămas în picioare în Zakynthos.

Fostul director al Institutului pentru Fizica Pământului (INFP), seismologul Gheorghe Mărmureanu, a vorbit despre posibiltatea producerii unui cutremur mare în țara noastră.

România trăiește cu o permanentă spaimă a cutremurelor, având în vedere activitatea seismică din zona Vrancea și având în minte tragedia din 1977. Mai mult decât atât, multe clădiri din Capitală au bulină roșie, iar un cutremur de mare intensitate ar putea să ducă la o nenorocire.

Gheorghe Mărmureanu  a ținut să facă lumină în ceea ce privește acest subiect și a dezvăluit când am putea să ne așteptăm la o mișcare tectonică importantă în țara noastră.

“Discutam de cutremur mare din 2040. Ce rost mai au aceste nimicuri? Am observat ca exista cutremure la 37 – 38 de ani, altele sunt la 65, altele la 100 de ani.

Ciclul nou care a inceput in 1940, a fost acum 37, ar trebui sa fie ori 64, ca 38 a trecut, 64, 65, viitorul mare cutremur. 

Viitorul mare cutremur va prinde sudul Moldovei, partea de rasarit a Munteniei, Dobrogea ceva catre Kiev”, a spus Gheorghe Mărmureanu la România TV.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării