main logo
1061

Cuplul care și-a făcut casă pe mare riscă pedeapsa cu moartea

Un om de afaceri american și partenera lui riscă să fie condamnaţi la moarte sau la închisoare pe viaţă pentru construcția unei locuinţe plutitoare.

Cuplul care și-a făcut casă pe mare riscă pedeapsa cu moartea

Marina thailandeză a început luni operaţiunea de îndepărtare a unei locuinţe plutitoare din largul insulei Phuket, aparţinând unui cuplu americano-thailandez care riscă pedeapsa cu moartea pentru această construcţie, transmite Știri.md cu referire la Protv.ro.

Operaţiunea va dura o jumătate de zi, iar structura ar putea ajunge la ţărm în cursul după-amiezii, a anunţat marina thailandeză.

Structura a fost construită de Chad Elwartowski, un american în vârstă de 46 de ani, împreună cu partenera sa, Supranee Thepdet, cunoscută şi sub numele Nadia Summergirl, care promovează mişcarea ″seasteading″, un concept ce presupune construirea unor aşezări plutitoare în larg, dincolo de graniţele vreunui stat.

Chad Elwartowski este un antreprenor american care se ocupă cu investiții în bitcoin. Cuplul, care a publicat luna trecută pe internet o înregistrare video în care a invitat alături şi alte persoane interesate de ″seasteading″, a fost acuzat de încălcarea suveranităţii Thailandei după ridicarea construcţiei în largul provinciei Phuket, la aproximativ 26 de kilometri de ţărm.

Ei au insistat că nu au încălcat legislaţia thailandeză precizând că această construcţie se află în apele internaţionale, însă autorităţile thailandeze au susţinut că locuinţa este în perimetrul de 321 de kilometri al zonei economice exclusive.

Cuplului nu i-au fost aduse deocamdată acuzaţii oficiale, a declarat poliţia. Cei doi riscă să fie condamnaţi la moarte sau la închisoare pe viaţă pentru încălcarea suveranităţii Thailandei.

De asemenea, viza thailandeză a bărbatului din Statele Unite a fost retrasă, potrivit marinei.

Cei doi se ascund de autorităţi şi au transmis că sunt în siguranţă şi nu reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale.″Paşte Fericit, tuturor! Nadia şi cu mine suntem încă în siguranţă″⁣, a scris Chad Elwartowski, duminică seară, pe contul său de Facebook.

″Eu sunt un pacifist şi Nadia este budistă, iar budiştii respectă caracterul sacru al vieţii. Aşa că sub nicio formă nu am putea reprezenta o ameninţare la adresa cuiva″⁣, a adăugat el. ″⁣N-am vrut decât să fim liberi″⁣, a precizat Elwartowski.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării