Cum te afectează alcoolul, în funcție de ceea ce bei. Ce spun experții
Consumul de alcool este asociat cu numeroase riscuri pentru sănătate, iar experții ne reamintesc că nu există o băutură alcoolică care să fie „sigură” sau „mai sănătoasă” decât altele.

Totuși, dacă alegi să consumi alcool, există câteva strategii care te pot ajuta să reduci efectele negative și să minimizezi riscurile, transmite Știri.md cu referire la playtech.ro.
De ce alcoolul dăunează sănătății?
Orice băutură alcoolică conține etanol, care în organism se transformă într-o substanță foarte nocivă numită acetaldehidă.
Aceasta poate deteriora ADN-ul, ceea ce crește riscul apariției unor mutații canceroase, explică Timothy Stockwell, cercetător în domeniul alcoolului de la Universitatea din Victoria, Canada. Țesuturile expuse acestui efect includ gura, gâtul, ficatul, colonul și sânul, potrivit The New York Times.
Consumul excesiv de alcool este asociat cu riscuri majore pentru cel puțin șapte tipuri de cancer, dar și cu alte probleme de sănătate, precum boli de inimă, afecțiuni hepatice, depresie, anxietate sau dificultăți de memorie, avertizează Katherine Keyes, profesor de epidemiologie la Universitatea Columbia.
Riscul crește proporțional cu cantitatea de etanol ingerată, care depinde de concentrația de alcool a băuturii, exprimată prin procentul de alcool în volum.
În general, berea conține mai puțin alcool decât vinul, iar vinul mai puțin decât tăria, însă există excepții: unele beri pot avea un conținut alcoolic mai mare decât anumite vinuri sau spirtoase.
Cum să reduci riscurile atunci când bei alcool?
Pentru a minimiza expunerea la etanol, experții recomandă să alegi băuturi cu un procent de alcool cât mai mic și să fii atent la cantitatea consumată.
Cocktail-urile pot fi greu de evaluat, deoarece conțin adesea sucuri, siropuri sau mai multe tipuri de alcool, ceea ce face dificil calculul exact al cantității de etanol ingerate. Din acest motiv, în situații în care vrei să știi clar cât alcool consumi, e bine să optezi pentru vin sau bere.
De asemenea, trebuie avută în vedere și calitatea calorică a băuturilor alcoolice, mai ales în cazul cocktail-urilor care pot conține zaharuri adăugate din sucuri sau băuturi carbogazoase, crescând riscul de obezitate și alte afecțiuni precum diabetul zaharat de tip 2 și bolile cardiovasculare.
Un alt sfat important este să eviți băuturile alcoolice combinate cu cofeină, cum ar fi espresso martini sau vodka cu energizant. Cofeina poate reduce senzația de amețeală, determinând consumul excesiv și intoxicația mai gravă.
Deși nu există dovezi clare că alcoolul închis la culoare ar fi mai dăunător pentru sănătate decât cel deschis, unele studii sugerează că tăria închisă precum bourbonul, romul sau brandy-ul poate provoca mahmureli mai severe.
Acest lucru se datorează congenerilor, compuși produși în timpul fermentației care influențează aroma și culoarea băuturii, dar care pot agrava simptomele de mahmureală. Totuși, unele tipuri de tequila, chiar dacă sunt clare, pot conține niveluri ridicate de congeneri și pot duce la mahmureli severe.