main logo
2342

Cum se pregătesc bogaţii lumii pentru al doilea val al pandemiei

Pentru majoritatea oamenilor, pandemia de coronavirus a însemnat mai puţine opţiuni de călătorie.

Cum se pregătesc bogaţii lumii pentru al doilea val al pandemieiFoto: adevarul.ro

Nu şi pentru familiile super-bogate din întreaga lume, care îşi folosesc din ce în ce mai mult banii pentru a trece frontierele care altfel le-ar fi închise, transmite Știri.md cu referire la Adevarul.ro.

Industria care a proliferat în ultimul timp este cea a paşapoartelor a căror emitere nu ţine cont de naţionalitate sau cetăţenie, ci de cât de bogat eşti şi de unde anume pe planetă îţi doreşti să te muţi.

Astfel de programe cunoscute sub denumirea de „Cetăţenie prin Investiţii” reprezintă în prezent o industrie în creştere, la fel ca şi acordurile de „Reşedinţă prin Investiţii”, cunoscute şi sub numele de „vizele de aur”.

Acestea reprezintă o modalitate prin care persoanele ultra-bogate nu numai că îşi diversifică portofoliul mutându-şi banii dintr-o ţară în alta, ci primesc şi beneficiile cetăţeniei, inclusiv un nou paşaport.

În ultimii 10 ani, motivaţiile principale ale celor care au solicitat ”Cetăţenie/Reşedinţă prin Investiţii” - persoane care tind să aibă o avere între 2-50 de milioane de dolari - într-o altă ţară au fost libertatea de mişcare, beneficiile fiscale şi stilul de viaţă , cum ar fi o educaţie mai bună sau libertăţile civile.

Criza COVID-19 le-a făcut pe unele familii de elită să ia în calcul şi asistenţa medicală, răspunsul naţional la pandemie şi potenţialele paradisuri pentru a se asigura că au un plan de rezervă pentru viitor.

„Oamenii îşi doresc într-adevăr poliţa de asigurare a unei cetăţenii alternative, care le oferă un plan B”, spune Dominic Volek, responsabil pentru regiunea Asiei la o firmă de consultanţă cu privire la cetăţenia şi reşedinţa globală, citat de CNN Travel.

„De asemenea, sunt preocupaţi de asistenţa medicală şi pregătirea pentru o eventuală altă pandemie, pentru că, desigur, aceasta nu poate fi singura pandemie din viaţa noastră.

"Oamenii bogaţi nu-şi fac planuri pe cinci - zece ani, ci se gândesc cum să-şi securizeze bunăstarea şi averea pentru 100 de ani în avans."

Compania pentru care lucrează Dominic a înregistrat o creştere de peste 49% a cererilor în perioada ianuarie-iunie 2020, punând interesul crescut pe seama crizei coronavirusului.

Şi numărul persoanelor care au aplicat la astfel de programe a crescut cu 42% în comparaţie cu ultimul trimestru al anului 2019.

Programele „Cetăţenie prin Investiţii” din diferite ţări. Preţuri de pornire

Statele insulare din Caraibe oferă cele mai bune oportunităţi, în vreme ce preţul unei cetăţenii în Marea Britanie este cel mai ridicat:

- Dominica - 100.000 $

- Santa Lucia - 100.000 $

- Antigua şi Barbuda - 130.000 $

- Grenada - 150.000 $

- Saint Kitts şi Nevis - 150.000 $

- Muntenegru - 294.000 $

- Portugalia - 294.000 $

- Bulgaria - 588.000 $

- Canada - 894.000 $

- USA - 900.000 $

- Cipru - 2.530.000 $

- Marea Britanie - 2.600.000 $.

În ceea ce priveşte programele de cetăţenie specifice, Muntenegru şi Cipru au fost cele mai populare ţări, cu creşteri de până la 142%, respectiv, 75%, în 2020. Şi pentru Malta există un interes ridicat, însă acesta a rămas constant.

"Mulţi oameni din această categorie de valori net superioare sunt interesaţi de Cipru şi Malta, pentru că acordă solicitantului şi familiei lor un acces nelimitat şi un paşaport ce asigură libera călătorie în toată Uniunea Europeană", spune Volek. „Ei nu numai că au o mai mare libertate de mişcare, ci şi o mai bună educaţie şi asistenţă medicală (decât în ţările lor de origine)”.

Programele de reşedinţă prin investiţii în Australia şi Noua Zeelandă sunt, de asemenea, la mare căutare, dar pentru un alt motiv: gestionarea crizelor.

„Noua Zeelandă este în topuri în ceea ce priveşte modul în care a gestionat pandemia, în comparaţie cu unele dintre celelalte destinaţii de obicei mai favorizate, precum Marea Britanie sau SUA”, spune Volek.”

Cei care doresc să participe la programul „Reşedinţă prin Investiţii” pentru Australia trebuie să scoată din buzunar între 1 şi 3,5 milioane de dolari, iar pentru Noua Zeelandă între 1,9 şi 6,5 milioane de dolari. Americanii sunt cei mai încântaţi de aceste programe, iar aplicaţiilor lor au crescut cu 700% în primul trimestru din 2020, comparativ cu finalul anului 2019.

Dintre paradisurile care nu au fost atât de afectate de Covid-19 amintim insulele din Marea Caraibelor - Dominica, Antigua şi Barbuda sau St. Kitts, care au dovedit că o astfel de criză este mult mai uşor de gestionat într-un stat mic.

St. Kitts este primul stat care a introdus programul de cetăţenie prin investiţie în 1984. De atunci mai multe state au preluat condiţiile, astfel că programe similare există în Austria, Cipru, Malta, Moldova, Turcia, Grecia, Portugalia, UK , insulele din Caraibe şi în multe alte ţări. România nu are un asemenea program.

Pentru Portugalia, cetăţenia este destul de accesibilă pentru mulţi bogaţi - contra unei sume cuprinse între 350-500.000 de dolari primesc liber acces în spaţiul Schengen european, iar în cinci ani, dacă dovedesc că vorbesc la nivel elementar limba, urmează şi cetăţenia.

Cei mai avuţi, care îşi doresc cetăţenie UE imediată. optează pentru Malta sau Cipru. Procesul de a obţine un asemenea beneficiu nu se întâmplă peste noapte, ci durează de la câteva luni până la câțiva ani, în unele cazuri. Uneori cei care aplică la program trebuie să dezvăluie valoarea netă a averii, precum şi sursa banilor. În Malta, de exemplu, aproximativ 20-25% dintre aplicanţi sunt respinşi.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării