main logo
797

Cum nepoata unui oligarh rus a dat jos guvernul Austriei

O discuție cu votca și Red Bull într-o vilă de pe insula Ibiza - și o carieră politică de succes a luat sfârșit. Este istoria lui Heinz-Christian Strache, care încă acum câteva zile era vice-cancelar al Austriei și lider al Partidului Libertății, de extremă dreapta din Austria. 

Cum nepoata unui oligarh rus a dat jos guvernul Austriei

El a fost „asasinat politic” de o discuție de șase ore cu o vorbitoare de limbă rusă, care s-a prezentat drept Aliona Makarova, nepoată a oligarhului rus Igor Makarov, scrie Radio Svoboda. Weekendul trecut două publicații germane – ziarul Süddeutsche Zeitung și revista Der Spiegel – au publicat fragmente ale unei lungi înregistrări video a doi politicieni austrieci cu misterioasa „Aliona Makarova” și omul ei de încredere. De partea austriacă la discuție au participat liderul Partidului Libertății, Heinz-Christian Strache, și prietenul lui, membru al conducerii aceluiași partid, Johann Gudenus, transmite Ştiri.md cu referire la europalibera.org.

Discuția ar fi avut loc într-o vilă de pe insula Ibiza pe 24 iulie 2017. În cadrul discuției participanții au băut votcă și Red Bull.

După cum relatează jurnaliștii de la Süddeutsche Zeitung, Johann Gudenus, care avea parțial și rolul de traducător (el vorbește rusa) a cunoscut femeia, care s-a prezentat drept Aliona Makarova, nepoată a miliardarului rus, cu câteva luni mai devreme. Familia lui Gudenus avea câteva terenuri în sudul Austriei și „Makarova” și-a exprimat dorința de a cumpăra unul dintre acestea, oferind un preț pe care politicianul austriac l-a considerat foarte avantajos. Se pare că cei care au pus la cale toată această combinație cu „nepoata oligarhului” știau la cine să apeleze: Gudenus este considerat în cadrul partidului principalul promotor al întăririi legăturilor cu Rusia. La sugestia lui, acum câțiva ani partidul a semnat un acord de colaborare cu partidul „Rusia Unită”.

Totul se întâmpla în vara lui 2017, cu câteva luni înainte de alegerile parlamentare din Austria, în cadrul cărora Partidul Libertății avea șanse bune de succes. Partidul Libertății s-a situat la alegerile respective pe locul doi după Partidul Popular Austriac, conservator, al lui Sebastian Kurz - considerat un „fenomen al politicii austriece” - și a intrat în coaliția de guvernare împreună cu conservatorii. Discuția lui Heinz-Christian Strache și misterioasa doamnă trebuie tratată în acest context politic.

Strache și Gudenus i-au făcut doamnei un șir de propuneri comerciale incitante. În primul rând i-au propus să cumpere un pachet important de acțiuni la Kronen Zeitung – unul din cele mai populare ziare austriece, care se plasează pe o poziție pro-conservatoare. Noua proprietară ar fi trebuit prin intermediul publicației să-i ajute pe radicalii de dreapta să obțină un rezultat cât mai bun la alegeri.

În al doilea rând, Strache și-a arătat disponibilitatea, după venirea la putere, să-i ofere companiei „doamnei Makarova” un șir de contracte de stat. Și, în final, Strache a discutat cu rusoaica posibilitățile de a finanța partidul său prin intermediul unor scheme tenebre – cu ajutorul unui ONG-prieten. În acest caz este vorba despre o încălcare evidentă a legilor austriece, care permit partidelor politice să primească de la persoanele fizice și juridice străine o asistență financiară care nu depășește 2640 de euro.

Un moment important: „Makarova” și însoțitorul ei au menționat de câteva ori în timpul discuției că banii de care dispune „nepoata oligarhului” nu sunt foarte „curați” din punctul de vedere al legii. Strache și Gudenus nu au părut deranjați de acest aspect, ei au continuat să discute cu rusoaica proiectele financiare.

Înregistrarea video abundă și de alte episoade colorate. Între ele este și declarația lui Strache despre faptul că el ar fi bucuros să vadă Austria într-o uniune nu cu Occidentul „decadent”, ci cu Europa de Est (și probabil și cu Rusia), unde, potrivit lui, „oamenii încă mai rămân normali”. Este și momentul în care Gudenus, care enumeră sponsorii deja existenți ai Partidului Libertății, unul dintre aceștia fiind firma de armament Glock, imită tragerea cu pistolul.

Un al moment picant e cel în care Heinz-Christian, băut de-a binelea, îi șoptește la ureche colegului că „Makarova” l-a impresionat. După publicarea videoului, Strache a declarat că și-a cerut scuze în fața soției pentru „pălăvrăgeala sa beată”.

Jurnaliștii germani notează că, mai aproape de finalul înregistrării video, Heinz-Christian a simțit că ceva nu este în regulă și că i s-ar fi întins o cursă. Într-un moment în care „nepoata oligarhului” și însoțitorul ei au ieșit din cameră pentru scurt timp, Strache, Gudenus și soția acestuia au început să discute alarmați. Liderul Partidului Libertății a remarcat că interlocutoarea lor are o pedichiură departe de a fi ideală și unghii nu foarte curate, ceea ce, în opinia sa, nu ar fi în conformitate cu statutul ei social înalt. Gudenus însă a continuat să-i dea asigurări că totul e în ordine.

Ambele publicații germane au refuzat să facă publice sursele care le-au pus la dispoziție înregistrările video. Acestea au declarat doar că sunt sigure de autenticitatea înregistrărilor. Nu este clar nici cine este „Aliona Makarova” – camera ascunsă care a filmat întâlnirea a fost instalată în așa fel încât rusoaica misterioasă nu apare niciodată în cadru. Miliardarul Igor Makarov, proprietarul grupului de companii ARETI, a declarat deja că a fost singurul copil în familie și, deci, nu are nicio nepoată.

După publicarea înregistrărilor, Heinz-Christian Strache a demisionat imediat din funcția de vice-cancelar și lider al Partidului Libertății. Vorbind la o conferință de presă la Viena, Heinz-Christian a calificat scurgerea de informații drept „asasinat politic premeditat” și a încercat să convingă jurnaliștii să nu acorde o atenție prea mare lucrurilor pe care le spusese în Ibiza. El a spus că doar „a încercat să facă impresie în fața unei femei atrăgătoare”, iar discuția în general a fost dusă într-o „atmosferă de concediu”.

Noul lider al Partidului Libertății din Austria a devenit Norbert Hofer – ministru al transporturilor și fost candidat pentru funcția de șef de stat. El a declarat deja că scandalul legat de Heinz-Christian Strache nu poate reduce la zero succesele guvernului actual și ale miniștrilor care reprezintă Partidul Libertății – în particular în ceea ce privește reducerea migrației ilegale.

Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz a anunțat ieșirea Partidului Popular pe care îl conduce din coaliția cu Partidul Libertății. El a propus organizarea de alegeri anticipate, lucru cu care a fost de acord și președintele țării, Alexander Van der Bellen. Cel mai probabil, alegerile anticipate vor avea loc în septembrie.

Șeful contraspionajului german, a instituției federale pentru apărarea Constituției (BfV) Thomas Haldenwang, a vorbit săptămâna trecută în Bundestag despre pericolul cooperării cu serviciile secrete ale Austriei. Șeful BfV presupune că acestea nu sunt folosite conform destinației lor și ar putea să transmită Rusiei informații secrete pe care le primesc de la Germania și alți parteneri. Aceste declarații ale lui Haldenwang au apărut în presa germană sâmbătă, 18 mai, în ziua în care s-a declanșat și scandalul Strache.

„Oboseala de ruși”

În opinia expertului Anton Șehovțov, analist al Universității de la Viena privind forțele radicale de dreapta și naționaliste, scandalul cu fostul lider al Partidului Libertății poate influența scena politică a Europei și relația unora dintre partidele populiste cu Kremlinul.

Anton Șehovțov: „Verificarea declarațiilor din acest video, privind felul în care a fost respectată sau nu legislația austriacă de către Strache, abia urmează. Acolo este un moment în care el vorbește despre o susținere financiară pentru partid, pe care ei o primesc, dar nu o declară. Sunt și alte declarații în acea înregistrare care pot complica viața lui Strache. Dar în orice caz în calitate de politician el este terminat.”

Radio Svoboda: Dar autoritățile austriece sunt deja în căutarea „Alionei Makarova”?

Anton Șehovțov: „Aici problema nu constă în această fată, întrebarea este cine a organizat în general această combinație? Și în acest moment există foarte puține versiuni care să explice acest lucru, sunt puține indicii. Strache a declarat că ar vrea și el o investigație, deși nu cred că îl avantajează.”

Radio Svoboda: Este puțin probabil să fie o întâmplare faptul că videoul a apărut cu doar câteva zile înainte de alegerile pentru Parlamentul European. Acest scandal ar putea influența în vreun fel rezultatele Partidului Libertății la aceste alegeri?

Anton Șehovțov: „Eu nu cred că acest scandal însemnă sfârșitul pentru Partidul Libertății din Austria, dar cu siguranță el va pierde o parte dintre adepți. Ar fi vorba despre oamenii care au fost revoltați de comportamentul lui Strache – în înregistrare el se comportă ca un trădător al intereselor țării și nu ca un patriot austriac, așa cum îi place să se prezinte în fața publicului.”

Radio Svoboda: Scandalul l-a pus sub lovitură și pe cancelarul Sebastian Kurz? Sau, din contra, îl avantajează?

Anton Șehovțov: „Eu cred că acea parte din electoratul Partidului Libertății care a fost scandalizată de acest eveniment acum va susține în principal pe conservatorii lui Kurz. A fost un moment când mulți adepți ai Partidului Popular (condus de Sebastian Kurz) s-au dezamăgit și a plecat la Partidul Libertății, iar acum e posibil ca aceștia să revină. În general, partidul lui Kurz are șanse foarte bune de victorie și la alegerile europarlamentare, și la alegerile parlamentare anticipate din Austria. Majoritatea alegătorilor apreciază pozitiv guvernarea tânărului cancelar. Cu cine vor face apoi alianță Kurz și partidul lui – este o altă întrebare. Cert este faptul că recentul său aliat, Partidul Libertății, a devenit foarte „toxic”.”

Radio Svoboda: Dar reprezentanții Rusiei nu vor deveni, folosind expresia Dvs., „toxici” pentru populiștii de europeni de dreapta, având în vedere sorta tristă a lui Strache?

Anton Șehovțov: „Aici totul depinde de țară și de cultura ei politică. Să zicem, pentru țările scandinave reprezentanții Rusiei sunt „toxici” chiar și în prezent. Partidele de extremă dreapta de acolo nu ard de dorința de a colabora cu Kremlinul. Există și un trend general – chiar și acele partide care până recent erau pronunțat pro-Krelmin devin mai prudente. În primul rând, s-a vorbit foarte mult în Europa despre susținerea de către Rusia a partidelor de extremă dreapta. Dar această susținere a fost una mediatică și politică și aproape niciodată – financiară. Cu excepția creditului de nouă milioane de euro acordat Frontului Național al lui Marine Le Pen în 2014. Apropo, în acest an partidul ei trebuie să restituie acest credit. Există o anumită dezamăgire și chiar oboseală de ruși în rândul partidelor radicale de dreapta.

Oamenii vizitează Moscova, Crimeea, îl laudă pe Putin, se fotografiază cu diverși activiști ruși, zâmbesc frumos - și ce primesc în schimb? Ei au primit foarte puțin de la Kremlin, de aici și dorința de a colabora cu alți oameni, chiar dacă dubioși, care promit bani. Este, desigur, uimitor că Strache, partidul căruia are acord de colaborare cu „Rusia Unită”, un om care are ușile deschise în cercurile oficiale din Rusia, nici nu a încercat să verifice identitatea acestei „nepoate a oligarhului”, înainte de a se întâlni cu ea.”

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării