15 septembrie, 15:07
356
0
Cum comentează experții belaruși întâlnirea dintre Putin și Lukașenko
15 septembrie, 15:07
356
0

Reforma constituțională, ce prevede limitarea competențelor președintelui țării, va fi plata pentru creditul oferit de Rusia, iar Kremlinul va căuta să schimbe situația politică în țară astfel încât Belarusul să rămână pe orbita influenței rusești, indiferent cine va fi șeful statului.

Foto: tass.ru

Aceste opinii au fost exprimate de experții belaruși, citați de publicația tut.by, transmite Știri.md cu referire la publika.md.

”În cadrul întrevederii, Putin i-a amintit lui Lukașenko despre necesitatea reformei politice. În același timp, însuși Lukașenko nu a vorbit deloc despre reforma constituțională și nici nu și-a expus opinia referitor la dialogul politic, despre care Moscova îi amintește mereu. Prin urmare, eu cred că Putin i-a amintit despre faptul că Moscova nu scoate din calcul problema și necesitatea reformei politice în Belarus”, susține politologul Andrei Kazakevici.

Iar redactorul-șef adjunct al publicației carnegie.ru, Maxim Samorukov este convins că Putin nu în zadar a menționat reforma constituțională, care, potrivit expertului, va fi răsplata pentru susținerea Kremlinului.

”Reforma constituțională este plata pentru celelalte lucruri, despre care au convenit Putin și Lukașenko: creditul de 1,5 miliarde dolari SUA, promisiunile de susținere multilaterală din partea Rusiei. Iar acest troc demonstrează cine are nevoie de reforma constituțională în Belarus și cine va avea de câștigat de pe urma ei – Kremlinul”, susține Samorukov.

Potrivit expertului, în urma reformei constituționale, Lukașenko, care este un partener incomod pentru Rusia, nu va mai fi singurul conducător. În locul lui va apărea o elită colectivă, care va fi mai puțin fermă în acțiunile ei. Acești conducători vor înțelege că dacă vor lăsa poporul să aleagă liber, atunci nu se știe cum acesta va vota. De aceea, noua elită va conta nu pe propriul popor, dar pe cei din Kremlin, care îi vor ajuta ca poporul belarus să nu voteze liber.

Totodată, expertul consideră că reforma constituțională, ghidată de Kremlin, nu înseamnă că Aleksandr Lukașenko va pleca definitiv de la putere. În prezent, Moscova nu are cu cine îi înlocui pe liderul belarus.

În mare parte, va rămâne sau nu Lukașenko la putere, nu e principala problemă a Rusiei. Putin este ocupat cu reformatarea conducerii de la Minsk, iar pentru asta el are nevoie de Lukașenko. Iar peste câțiva ani, când se va ajunge din nou la alegeri prezidențiale, deciziile vor fi luate în funcție de situație.

”Dacă până atunci vor apărea candidaturi mai confortabile pentru Kremlin, atunci Lukașenko ar putea fi înlăturat. Sau nu. Pentru oamenii în vârstă scenariile inerte sunt cele mai favorabile. De aceea, acum putem spuns că pe termen mediu, Lukașenko va rămâne, iar pe termen lung - nimeni deocamdată nu se gândește”, conchide Samorukov.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter