main logo
446

Cum băncile din Elveţia încearcă să se adapteze noilor realități

Slăbite de criza financiară și de eliminarea parțială a secretului bancar, instituțiile de credit elvețiene sunt nevoite să-și regândească imaginea pentru a crea din nou încredere, între proximitate, atenție și valori comune.

Cum băncile din Elveţia încearcă să se adapteze noilor realități

Sfârșitul secretului bancar a forțat băncile elvețiene să-și schimbe managementul, dar să devină mai vizibile, mai ales pentru a contracara concurența din partea instituțiilor din țările în care trăiesc clienții. Comunicarea și imaginea joacă un rol mai mare decât în trecut, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Cum se construiește marca unei bănci? Cum poate evolua?, se întreabă cei de la Le Temps.

Comunicare și imagine

Comunicarea și imaginea joacă un rol mai mare decât în trecut. „Ca urmare a dispariției secretului bancar, băncile se găsesc în aceeași situație ca cea de după 2007: au pierdut încrederea publicului și trebuie să-și recâștige credibilitatea, explică expertul Gut Markus, expert si autor al celebrei campanii ”You&US” făcute pentru banca UBS în 2009.

În epoca secretului bancar, băncile elvețiene erau percepute ca fiind sigure și de încredere, însă această percepție a dispărut. "Cealaltă schimbare digitizarea businessului, adaugă Markus.

"Un client oarecare de azi nu mai are un contact direct cu un consilier, toată relația sa cu banca trece prin telefonul său, iar sosirea unor noi jucători precum Revolut accentuează această tendință.

Prin urmare, băncile caută să se apropie de clienții lor printr-o nouă formă de comunicare ", spune fostul creative officer al Publicis, care a condus o altă campanie de imagine.

„Tot mai multe bănci au adăugat elemente ce țin de emoție în comunicarea lor din ultimii ani, continuă Laurence De Cecco, fondator al agenției Blossom din Geneva.

Scopul lor este de a construi încrederea, concentrându-se asupra nevoilor clienților și evidențierea valorilor comune.

O altă tendință identificată

Rolul băncilor depășește simplul cadru al investițiilor și se extinde la aspecte ce țin de viața privată. Potrivit unui studiu realizat de Ernst & Young, va apărea un nou model de afaceri bazat pe digitizare: gestionarea averii "holistice".

Managerii care o vor practica ar trebui să câștige o cotă de piață de 30% până în 2025, în timp ce jucătorii care vor rămâne la modelul tradițional "vor dispărea în mare parte de pe piață", declară EY. Ca urmare, o instituție ca Julius Baer promite să fie "banca dvs. privată" și oferă clienților săi să se concentreze asupra "lucrurilor care contează".

"Banca abordează investițiile clienților săi țonând cont de aspirațiile lor și de și reperele importante din viața clienților săi. Ea ilustrează abordarea ei "holistică" cu elemente vizuale inspirate din Cosmos (planete și constelații) ", spune Charlotte Pénet de la agenția Blossom.

În practică, ce fel de gândire ar trebui să aibă o bancă care vrea să-și repoziționeze comunicarea și imaginea? "Este vorba despre înțelegerea a ceea ce suntem și de a traduce această identitate în lumea contemporană", spune Fabio Mancone de la Lombard Odier.

Funcția băncii s-a schimbat mult, ea a devenit un element cheie pentru toate problemele economice, politice, sociale etc. De asemenea, ea trebuie să fie în măsură de a consilia clienții într-o lume în plină schimbare.

„Această identitate s-a schimbat radical de câteva ori în cei 222 ani de existență a băncii. A trebuit să ne reinventăm în cel puțin 7 momente cheie - după fiecare război sau revoluție, dar și când piața o cerea", explică Fabio Mancone.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării