main logo
1363

Cum au ajuns rușii să doboare o dronă americană în Libia

Armata SUA consideră că o dronă americană neînarmată, pierdută luna trecută, în apropierea capitalei Libiei, Tripoli, a fost doborâtă de sistemele antiaeriene rusești din zonă și solicită restituirea epavei aeronavei.

Cum au ajuns rușii să doboare o dronă americană în Libia

Doborârea dronei americane nu face decât să sublinieze creșterea influenței Moscovei în Libia - o țară bogată în resurse energetice, unde mercenenarii ruși sunt implicați în războiul civil, de partea mareșalului Khalifa Belqasim Haftar, comandantul uneia dintre părțile implicate în conflict, transmite Știri.md cu referire la Digi24.ro.

Haftar a căutat să preia controlul capitalei Tripoli, deținută acum de Guvernul de Acord Național (GNA) din Libia, recunoscut la nivel internaţional.

Șeful comandamentului SUA din Africa, generalul Stephen Townsend, a cerut returnarea epavei dronei și declarat că, după părerea sa, operatorii sistemelor antiaeriene „nu știau că era o aeronavă americană pilotată de la distanță atunci când au tras asupra ei”.

„Dar ei știu acum cu siguranță cui aparține și refuză să o returneze. Ei spun că nu știu unde se află, dar eu nu cred acest lucru”, a declarat Townsend.

Sistemele antiaeriene care au doborât drona americană erau dirijate fie de mercenari ruși, fie de libieni aflați sub comanda mareșalului Haftar, potrivit declarației purtătorului de cuvânt al comandamentului militar SUA din Africa, comandorul Christopher Karns. 

Un oficial al GNA a declarat pentru Reuters că mercenarii ruși sunt responsabili de doborârea dronei americane.

Moscova neagă existența „contractorilor militari privați” în orice fel de conficte externe și consideră drept „voluntar” orice „civil rus” care luptă în astfel de războaie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării