main logo
1079

Cum arată baza militară construită de Putin în regiunea Arctică

250 de militari trăiesc în cea mai nouă bază militară a Rusiei, construită într-una dintre cele mai friguroase regiuni de pe întreaga planetă.

Cum arată baza militară construită de Putin în regiunea Arctică

Situată pe insula Kotelny, baza Clover se află mai aproape de Alaska decât de Moscova, transmite Știri.md cu referire la Protv.ro.

Este una dintre cele trei noi baze construite de Armata Rusă și care face parte dintr-un plan mai amplu al președintelui rus Vladimir Putin de a își exercita influența asupra zonei de coastă arctice.

Potrivit oficialilor din armată, în ultimii 6 ani ar fi fost construite 475 de baze militare, care se întind de la granițele NATO în vest și până la Strâmtoarea Bering în est, scrie CNN.

Militarii de la baza Kotelny sunt complet izolați de restul lumii. Ei au, însă, suficiente provizii cât să surpaviețuiască și să funcționeze mai bine de un an – și asta fără niciun ajutor din exterior.

Flota militară de nord a Rusiei s-a mutat în această bază în 2016. Personalul nu este nevoit să îndure condițiile dificile din zona Arctică, unde temperaturile ajung la - 50 de grade, decât atunci când sunt în misiune. Toate clădirile care compun baza sunt interconectate, singura clădire separată fiind o capelă ortodoxă care se află la aproximativ 20 de metri de centrul bazei.

Potrivit Sky News, militarii beneficiază aici de toate facilitățile: saună, sală de fitness, camere dotate cu televizoare și sistem de purificare a apei.

„Viața aici e grozavă. Totul depinde de oamenii din jurul tău: de prieteni, de echipă, nu de locul în care ești trimis”, a declarat Serghei Ampilogov, unul dintre militarii care trăiesc aici. Este în bază de cinci ani și merge acasă o singură dată pe an.

Întrebat de Sky News care e cel mai mare inamic al bazei, el a răspuns: „Vremea. Nu avem alți dușmani aici.”
„Aici ne ocupăm de monitorizarea spațiului aerian, asigurăm siguranța pe Ruta Mării Nordice și eliminăm orice pericol pentru mediu”, a declarat maiorul Vladimir Pasechnik, comandantul grupului tactic de pe insulă.

Baza este dotată chiar și cu un sistem antiaerian și cu rachete cu rază medie de acțiune, care pot opera la temperaturi de minus 50 de grade. Totodată, Armata rusă testează un sistem de apărare aeriană nou, versiunea „polară” a sistemului S-400.

Potrivit CNN, scopul acestei baze este acela de a proteja interesele Rusiei în zona de mare interes geopolitic în rândul țărilor care revendică teritoriile arctice, datorită rezervelor mari de gaze și petrol care vor deveni mai accesibile în contextul încălzirii globale. Rusia deține în jur de 50% din zona de coastă.

În acest context, Vladimir Putin a descris zona arctică drept „cea mai importantă regiune, care va asigura viitorul Rusiei” și a creat chiar și un Minister pentru Dezvoltarea Orientului Îndepărtat și a Zonei Arctice.

Și Statele Unite sunt conștiente de activitatea Rusiei în această regiune.

„Cred că începem să acordăm mai multă atenție regiunii arctice, care în ultimii ani a fost ignorată complet. Dar rivalii noștri au planuri serioase cu resursele de sub ei”, a explicat amiralul David W.Titley pentru CNN.


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării