main logo
791

Cum a reușit tânăr care nu s-a angajat niciodată să creeze o afacere de succes

Deşi extrem de mulţi oameni visează să fie proprii şefi, cei care au făcut acest pas mărturisesc că nu au o viaţă uşoară.

Nu a fost angajat niciodată, dar a reușit să creeze o afacere de succes

Un studiu Eurostat arată că peste 80% dintre antreprenori se declară nemulţumiţi de rezultatele muncii lor. Analiştii spun că dăm de greu repede şi pentru că nu ne pregătim temeinic înainte.

Lucian din Braşov n-a fost niciodată angajat, transmite Știri.md cu referire la Stirileprotv.ro.

La 23 de ani şi-a deschis propriul magazin de vinuri, însă recunoaşte că a împrumutat şi a pierdut mulţi bani şi că doar încăpăţânarea l-a făcut să meargă mai departe.

„Nu ştiam de capul meu, eu nici nu am avut un job înainte, am învăţat toate lucrurile pe banii mei, din greşeli”, mărturisește Lucian.

Este prima greşeală a micului întreprinzător român, spun specialiştii care îi dau câteva sfaturi.

„Să-ţi iei un loc de muncă întâi, în domeniul în care vrei să începi o afacere şi să înveţi cum se fac lucrurile alea într-o afacere care funcţionează. După care să faci un plan de afaceri realist şi să lucrezi cu cineva care ştie să facă asta”, recomandă Ionuț Tata, președintele Cluster-ului pentru Inovare şi Tehnologie.

Doar 34% dintre români au propriile lor afaceri. Dintre ei numai 19% sunt mulţumiţi, arată un studiu Eurostat. 

Cei mai mulţi reclamă dificultăţi financiare, perioade lungi în care nu au niciun client şi lipsa unui venit în cazul în care se îmbolnăvesc.

„N-am avut bani de promovare şi publicitate. Banii au venit foarte greu, clienţii au venit şi ei greu”, spune Ramona Szabo, antreprenor.

„În România, a greşi este un lucru rău, este un lucru penalizat. Se sperie şi zic ”nu-i de mine, renunt”. Ori în alte ţări greşeala este doar o modalitate de a învăţa”, explică Silvia Sumedrea, Universitatea Transilvania din Brașov.

Dorian în schimb s-a şcolit în Franţa şi Belgia şi a activat multă vreme drept consultant al organizaţiilor neguvernamentale. De 7 ani are o mică afacere cu ciocolată. Singurul lucru de care se plânge e instabilitatea legislativă din România.

„Se schimbă ceva, peste o săptămână, o lună se mai schimbă ceva şi încă ceva şi la un moment dat efectiv te saturi şi zici ”o las, şi plec!”, spune Dorian.

Tot Eurostat ne arată că 38% dintre antreprenorii români şi-au deschis propria afacere pentru că nu au găsit un loc de muncă. În statele occidentale, în schimb, liber-profesioniștii fie au simţit o oportunitate, fie au urmat o tradiţie de familie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării