main logo
2145

Cum a încercat Rusia să provoace conflicte între România și Ucraina

Agenția de presă RIA Novosti a publicat un articol care se referă la o presupusă operațiune de la începutul deceniului trecut a Serviciului de Informații Externe al Ucrainei, care ar fi avut drept scop ”discreditarea” politicii externe a României cu privire la Ucraina, R. Moldova și Europa.

Cum a încercat Rusia să provoace conflicte între România și UcrainaFoto: știri.md

Potrivit agenției de presă finanțate de statul rus, care citează surse din structurile de forță de la Moscova, în operațiune ar fi fost implicați agenți din rândul cetățenilor Ucrainei și R. Moldova, transmite Știri.md cu referire la deschide.md.

RIA Novosti a publicat azi și un presupus raport din 2014, care s-ar adresa vice-directorului Serviciului de Informații Externe al Ucrainei, generalul M. G. Lisenko.

Contactat telefonic, expertul ucrainean Evhen Magda, expert în războiul hibrid și director executiv al Institutului de Politică Mondială, a scos în evidență inadvertențele flagrante existente în documentul fals publicat de agenția de presă a statului rus.

”Sunt câteva aspecte la care trebuie să atrageți atenția atunci când citiți acest fals. Documentul nu are, chiar reieșind din regulile birocratice oficiale, date de bază adecvate, în schimb conține greșeli gramaticale. Adică acest fake a fost scris de oameni care elementar nu cunosc bine limba ucraineană și nici nu încearcă să o învețe. Acest lucru, fără doar și poate, îi caracterizează pe ”specialiștii” de la RIA Novosti și din serviciile speciale ruse” consideră Magda.

Potrivit RIA Novosti, ”operațiunea specială” a serviciilor ucrainene ar fi avut drept scop ”desfășurarea unei campanii de dezinformare pentru a aduce la cunoștința șefilor statelor membre ale UE informații discreditante despre politica externă a României în direcțiile ucraineană, moldovenească și europeană”. Țintele acestei campanii ar fi fost funcționari din UE și Comisia Europeană, precum și reprezentanți ai corpurilor diplomatice ale țărilor europene, acreditate în R. Moldova.

”Rezultatul final al acestei operațiuni speciale a fost publicarea pe site-ul AVA.MD a unor articole care formau, în viziunea serviciilor ucrainene, o imagine negativă a României ca țară a cărei politică se bate cap în cap cu valorile europene” a declarat ”sursa” RIA Novosti din cadrul structurilor de forță ale Rusiei.

Conform agenției ruse, drept executanți ai acestei ”operațiuni speciale” ar fi fost agenții ”Atlant”, cetățeanul ucrainean Vladimir Korobov, directorul Centrului de Studii ale Frontierei sud-ucrainene, și ”Traian”, cetățean al R. Moldova și profesor la Universitatea de Stat a R. Moldova. Dacă despre agentul ”Traian” până în prezent nu există date întrucât nu i-a fost publicat numele, există informații despre ucraineanul Vladimir Korobov. Acesta are legături strânse cu Transnistria, vizitând în repetate rânduri regiunea separatistă pro-rusă și conlucrând cu Universitatea de Stat din Transnistria. Potrivit ”știrii” publicate de RIA Novosti, acesta a venit la Chișinău sub pretextul participării la o conferință și s-a întâlnit cu agentul ”Traian”, căruia i-a transmis materialele compromițătoare care urmau să fie publicate pe AVA.MD. Articolele ar fi provocat nemulțumiri în mediul diplomatic de la Chișinău și ar fi culminat cu o serie de comentarii negative ale ambasadorului UE în R. Moldova, Dirk Schuebel, la adresa formațiunilor pro-române Partidul Liberal și Partidul Liberal-Democrat din Moldova. Astfel de articole în care Schuebel ar fi criticat cele două formațiuni nu au fost găsite pe site-urile agențiilor de presă din R. Moldova.

De asemenea, RIA Novosti și serviciile ruse au făcut o greșeală notabilă atunci când a creat această istorie, prezentând în raportul așa zisei ”operațiuni speciale” ucrainene că aceasta a fost executată în luna octombrie 2014, pentru a nu face legătura cu guvernarea președintelui pro-rus Viktor Ianukovici, care a fugit din Ucraina în februarie 2014 în urma Maidanului. Dirk Schuebel a fost însă ambasador al UE în R. Moldova în perioada 2009-2013, așa că în 2014 nu se mai afla la Chișinău pentru a face acele comentarii.

AVA.MD a venit cu o reacție la articolul publicat de RIA Novosti, numindu-l ”un fake prostesc”. Site-ul a declarat că a fost ales pentru acest fake pentru că luptă împotriva dezinformării lansate de Moscova și de aserviții săi de la Chișinău. De asemenea, redacția AVA.MD a atras atenția asupra faptului că serviciile ruse au ales la întâmplare un articol de pe site-ul său care critică România, acesta dovedindu-se a fi din 2011, adică cu trei ani înainte ca ”operațiunea specială” a ucrainenilor să fi fost pusă la cale și executată.

Care este scopul acestui fake lansat de Moscova?

Am discutat cu experți din Ucraina pentru a înțelege ce urmărește, defapt, Rusia când lansează astfel de falsuri. Politologul Evhen Magda, director executiv al Institutului de Politică Mondială, un think-tank cu sediul în Kiev, consideră că serviciile ruse sunt în criză de idei și fabrică fake-uri după același șablon. El a amintit că, săptămâna trecută, RIA Novosti a publicat un alt articol, în care scria că armata ucraineană, începând cu anul 2012, recruta cetățeni polonezi pentru a acumula informații despre situația din regiunea transnistreană.

”Scopul lor este să provoace tensiuni în relațiile Ucrainei cu aliații săi europeni, să discrediteze cetățenii altor țări și să arate ”puterea” serviciilor speciale ruse... Prin Polonia sunt transportate ajutoarele militare externe pentru Ucraina, iar prin România ajunge în Ucraina o cantitate mare de carburanți, de care Ucraina are mare nevoie. Rusia, la rândul ei, este cointeresată să crească tensiunile și să zdruncine relațiile de încredere dintre Kiev și București” consideră Magda, care a adăugat că ar fi posibil și ca Rusia să vrea să provoace ceartă între România și Ucraina din cauza Insulei Șerpilor, o dispută teritorială mai veche a celor două țări.

Iar expertul militar ucrainean Anton Mihnenko, director al Centrului ucrainean de cercetare a armatei, conversie si dezarmare și editor al magazinului ”Ukrainian Defense Review”, consideră că acesta este doar unul dintre multele falsuri lansate acum de Rusia, care are scopuri foarte clare în acest sens.

”În primul rând, lansează aceste fake-uri pentru propriul popor. Ei vor să arate cât de nemernici sunt ucraineni. Și într-al doilea rând, pentru a provoca zâzanie între țări. Ei vor să distrugă unitatea și hotărârea cu care restul lumii ajută Ucraina. Aceasta este o practică veche, pe care toți o cunosc deja foarte bine” a declarat Mihnenko.


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării