main logo
1672

Cum a ajuns Spania să dețină cea mai mare rețea de trenuri din Europa

Cu câteva decenii în urmă, călătoria cu trenul între principalele orașe din Spania era de neînchipuit.

Cum a ajuns Spania să dețină cea mai mare rețea de trenuri din Europaspotmedia.ro

De atunci, trenurile, în special cele de mare viteză, au transformat modul de viață al oamenilor, iar Spania reprezintă un exemplu de succes pentru întregul continent, transmite Știri.md cu referire la spotmedia.ro.

În anii ’80, autocarul sau mașina erau principalul mijloc de transport între cele mai multe orașe din Spania. Chiar și după mijlocul anilor ’90, trenurile erau vechi, murdare și aglomerate.

Astăzi e de neconceput să nu iei trenul când te duci de la Madrid la Barcelona, Sevilla sau Valencia.

Franța, celebră pentru TGV-ul său, are 2.800 de kilometri de linii de mare viteză. Spania are 4.000 de kilometri

Spania a reușit să dezvolte cea mai extinsă rețea de linii feroviare de mare viteză din Europa și a doua ca mărime din lume, cu o lungime totală de aproximativ 4.000 de kilometri, aflată într-o continuă expansiune.

Prin comparație, Franța, renumită pentru trenul său de mare viteză TGV, are 2.800 de kilometri de linii de mare viteză, iar Marea Britanie a eșuat lamentabil la acest capitol, cu doar 110 kilometri.

Extinderea rețelei feroviare din statul iberic este, în primul rând, rezultatul unui neașteptat consens politic și al finanțării Uniunii Europene, scrie The Guardian.

Primești banii înapoi dacă trenul întârzie o jumătate de oră

Această transformare a schimbat viața oamenilor, trenurile devenind cel mai rapid și mai ieftin mod de a călători prin țară.

Peste 300 de trenuri de mare viteză circulă zilnic și aproape toate ajung la timp. Dacă un tren Renfe (compania națională de transport feroviar) întârzie mai mult de 15 minute, primești înapoi 50% din valoarea biletului. Iar dacă întârzierea depășește 30 de minute, ți se rambursează prețul întreg al călătoriei.

Nu toate rutele sunt ieftine și deservite optim, însă concurența intensă care s-a creat după liberalizarea sectorului le permite, de obicei, călătorilor să găsească tarife avantajoase și o serie de opțiuni bune pe ruta Madrid - Barcelona, precum și pe liniile către orașe importante, precum Valencia și Sevilla.

Rețeaua feroviară reflectă încă inegalitățile persistente dintre regiunile țării, dar poți să ajungi în cele mai mari orașe ale Spaniei în trei ore sau mai puțin cu trenurile de mare viteză care pleacă din Madrid.

Citește articolul întreg pe spotmedia.ro.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării